Vilken diskriminering!

Igår kväll satt jag och kollade på lägenheter i en stad där man omöjligt kan hitta en lägenhet. Plötsligt ser jag en lägenhet som passar mig perfekt. Central, bra storlek, bra hyra,PERFEKT tänkte jag. Så ringer jag personen som ska hyra ut sin lägenhet och ställer lite frågor. När jag säger att jag är otroligt intresserad,så får jag svaret ”Tyvärr, vi hyr inte ut till kvinnor”. Jag blev helt ställd! Får man säga så?

Jag förklarade att jag har bra inkomst och pengar inte är ett problem, KVINNAN som pratade med mig sa ”nej, vi vill inte hyra till en kvinna”. Va fan är det för stil? Gud vad diksriminerande. Okej om det var en lägenhet man skulle dela med någon, men här skulle jag bo själv. Var de rädda att jag skulle måla om allt rosa och infektera lägenheten med mina tjej baciller? Vilken jävla värld man lever i alltså!

                                                         Tänk att man fortfarande idag ser sån jävla skillnad på män och kvinnor. Helt sjukt!

Läs fler inlägg

 1. Vilken kväll!
 2. Diskriminering på hög nivå!
 3. Vilken ”Tjejkväll”

Kommentarer

 • Jag hittade en trea på blocket förut som endast hyrdes ut till muslimer. :( Så tråkigt med diskriminering tycker jag!

 • ss

  Anmäl direkt!!!!!gå till tidningen med detta

 • Amee

  Jag skulle fan stämma dem! hah

 • Anonym

  Sådant borde inte få tillåtas.. Det är helt enkelt taskigt!

 • Ninnie

  VA?! Var det en svartsjuk jävel :p Hon kanske inte ville att hennes kille skulle se dig :p

 • carro

  så är det i stan hos mig också… men det är för att det är ett område där det bor konstiga människor och dom är rädd för att kvinnor ska bli våldtagen eller nått sånt :)

 • Jonna

  Sånt borde man väl kunna anmäla tycker jag?

 • Myrizz

  Ja, sådant ska man väl anmäla? Gör det!

 • FB

  Hej Gina!

  Upptäckte din blogg under den gågna veckan och finner den humoristisk. Som ett tecken på min uppskattning tänkte jag hänvisa dig till, samt föra en kortare diskussion kring, relevanta författningstexter.

  I ditt fall är Diskrimineringslag (2008:567) tillämplig. Bestämmelserna i Brottsbalken är inte tillämpliga vid fall där uthyraren är en privatperson, vilket jag utgår ifrån att hon i detta ärende är.

  Diskriminering
  4 § I denna lag avses med diskriminering
  1. direkt diskriminering: att någon missgynnas genom att behandlas sämre än någon annan behandlas, har behandlats eller skulle ha behandlats i en jämförbar situation, om missgynnandet har samband med kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder, [...]

  Det är alltså förbjudet att diskriminera någon på grund av vederbörandets kön.

  Varor, tjänster och bostäder m.m.
  12 § Diskriminering är förbjuden för den som
  1. utanför privat- och familjelivet tillhandahåller varor, tjänster eller bostäder till allmänheten, eller
  2. anordnar en allmän sammankomst eller en offentlig tillställning.

  Den som i förhållande till allmänheten företräder den som avses i första stycket ska likställas med denne.
  Förbudet gäller dock inte diskriminering som har samband med ålder. Förbudet mot diskriminering som har samband med kön gäller inte tillhandahållande av försäkringstjänster och hindrar inte heller att kvinnor och män i fråga om andra tjänster eller bostäder behandlas olika, om det har ett berättigat syfte och de medel som används är lämpliga och nödvändiga för att uppnå syftet.

  Det är förbjudet att diskriminera någon vid uthyrning av bostad till allmänheten på grund av dennes kön, förutsatt att diskrimineringen inte har ett berättigat syfte. Frågan blir då vad lagstiftaren menar med ”allmänheten”. I förarbetet till lagen står det uttryckligen att transaktioner som görs till följd av en annons ska anses vara ”till allmänheten” och därmed omfattas av förbudet. Jag antar att du upptäckte lägenheten i en annons varför denna rekvisit ska anses vara uppfyllt.

  Det du måste göra är att ta reda på anledningen till att kvinnan inte vill hyra ut lägenheten till dig på grund av ditt kön. Egentligen behöver du inte ens göra det, då det i diskrimineringsärenden råder omvänd bevisbörda så länge den utsatte kan göra det sannolikt att denne blivit diskriminerad, se 6 kap. 3 §. Detta torde du inte ha några svårigheter att göra.

  Det enklaste är väl egentligen att rycka på axlarna åt det hela och gå vidare med livet, men känner du att du vill gå vidare med ärendet så bör du kontakta diskrimineringsombudsmannen, som är den som i så fall kan föra din talan vid en eventuell domstolsprövning.

  Lycka till!

 • Vad galet! Om det är en bostadsförmedling eller nåt, anmäl dem. Om man hyr ut i andra hand tror jag man får göra så tyvärr…

 • sara

  om det är i andrahand så får man bestämma själv till vem man hyr till, inget konstigt med det. För det kan vara av anledningar man inte själv vill säga.

 • FB

  @ Sara,

  Kan du vänligen lämna en rättskälla som styrker ditt påstående om att diskriminering vid andrahandsuthyrning är tillåten?

  Jag är av motsatt åsikt och hänvisar dig till mitt tidigare inlägga med tillhörande lagrumshänvisningar.

 • Hon kanske inte ville ha en kvinna pga att hon massproducerar barn? Sjukt om man tänker så. Varför kan hon inte bara fråga om du kommer driva dagis där så ni skulle få det överstökat så hon kan ”hyra ut till kvinnor-som-aldrig-får-barn….”

 • Svennen

  Äsch, det där är jättevanligt, fast oftast är det män som inte får hyra

 • Maria

  Alltså snälla.. :D D om du skulle sabba något så får du ju ändå betala för det oavsett om du är man eller kvinna.

 • Undrande

  ”Äsch, det där är jättevanligt, fast oftast är det män som inte får hyra”

  Äsch? Är det inte mer ILLA än äsch om det är vanligt?

 • Hege - Jullans mamma!

  I Norge ‘r det typ bara privatpersoner som hyr ut och så står det alltid næstan i annonsen ”Vi vil ha en kvinnlig ikkerøkande ensamstående student eller med fast jobb!” Med andra ord vil dom ha någon som inte har något liv!!

  Du borde anmæla det… Det borde inte vara tillåtet…

 • Hahaha, hoppas du inser att hon hörde på ditt namn att du är utländsk och därför sa hon så.