Vad hände med de tysta minuterna?

Jag kommer ihåg den 11 september 2001 hur jag kom in i klassrummet och alla var tysta. Vår lärare hade tänt ett ljus, terrorattackerna i World Trade Center hade skett,ca 2000? människor hade dött och alla var helt förstörda.  Hela skolan skulle ha en tyst minut för de döda. Jag satt där tyst, tyckte att hela situationen var sjuk, men blev samtidigt lite irriterad. Varför hade vi aldrig en tyst minut för alla de tusentals palestinier som mördats? Eller tusentals irakier,bosnier och somalier? Eller Förtjänar de inte en tyst minut? Jag var tyst, gick hem,men släppte aldrig den tanken.

Tsunamin kom, tyst minut, samla pengar, fortfarande inga tysta minuter för varken palestina eller irak eller somalia. Haiti kom, ALLA började hjälpa till, tysta minuter,samma sak där. Nu kom vi till Paktistans översvämning och jag undrar, vart är alla hjälpande händer? MINST 20 miljoner har drabbats, det är alltså mer än om vi DUBBLAR Sveriges befolkning. Det är mer än Haiti och två av de tsunami katastrofer som har hänt, vart är all uppståndelse? Vart är alla tysta minuter?Eller de kanske bara gäller vissa länder, vissa människor…

Tänk att vakna upp en morgon, och behöva gå som den här lilla pojken. Den lilla pojken förtjänar ett normalt liv där han kan gå i skolan, bo i ett varmt hem och umgås med sina vänner. INTE gå runt i vatten dragandes på en stor träbåt. Hjälp den lilla killen, och resten av Pakistans befolkning. Jag har sagt det tusen gånger och kommer fortsätta att säga det. GLÖM ALDRIG ERA MEDMÄNNISKOR och var inte giriga! Det ni ger kommer ni få tillbaka, jag lovar! Bild tagen härifrån.

Läs fler inlägg

 1. De snackar skit!
 2. Tänk om de ljuger?
 3. Klar med mötet!

Kommentarer

 • Camilla

  Otroligt bra inlägg! Verkligen något att fundera på & agera efter!
  Dock måste jag påpeka att det var World Trade Center som var terrormålet. Empire State Building står kvar! Men som sagt that aside.. BRA INLÄGG! Du är grym!

 • martin

  Ditt inlägg är anmält till sveriges radio.
  du visar klart och tydligt att du inte står för den svenska värdegrunden och sr regler.
  3000 pers dog av att muslimer tyckte sig ha rätt att flyga in plan med oskyldiga offer inne i planet och inne i byggnaderna och mörda dem… så lägg ner…

 • Men sen vad som egentligen hände för nio år sen i NYC, det lär man väl aldrig få veta. USA är ett jävla konstigt land..

 • Anna

  Otroligt bra inlägg,. detta har jag också tänkt på mycket, att det bara är vissa som är värd en tyst minut och massa insamlingar, det tycker jag är sjukt, under både haiti och tsunamin så var det reklam efter reklam av olika hjälporganisationer som ville att man skulle hjälpa.. det var konserter och mycket mera som gjorde att om du hade nån kontakt med media så såg du enkelt hur du kunde hjälpa till (och lets face it, männikor är lata) Vi behöver det.. Men nu under översvämmningarna i pakistan så äre helt tyst i princip.
  Men sen köpte jag nått på Lindex och då frågade dom om jag ville avrunda uppåt och skänka pengarna till pakistan, då blev jag riktigt glad! Någon som uppmärksammar dom! :)

 • S

  EXAKT!
  Tack så mycket Gina för att du tog upp en sak som jag tänkt på jättelänge. I Pakistan har drygt 20 miljoner människor drabbats, men de får inte lika mycket plats i tidningarna eller nyheterna. 20 MILJONER! Det är Haiti gånger 50, World Trade Center gånger jääääävligt mycket…
  Det är nog bara västländer, länder som ligger nära västländer eller saker som påverkar oss svenskar som är värda att nämna…

  Martin, Terrorattacken i NYC gjordes av Al Qaida. Lär dig skillnaden. Varje gång kristna människor gör något fel så är det inte religionens fel, men när muslimer gör det så skyller alla på islam?
  I så fall så kan jag nämna att världens största massjälvmord var pga av den kristna tron (googla Jim Jones), alla krig som Bush startade gjorde han i Guds namn osv. Men muslimerna hatar inte kristna?
  Människor, öppna era ögon och kolla upp all information för er själva. Herregud…

  Och nej jag är inte muslim, jag är katolik. Jag är bara rättvis, till skillnad från andra människor.

 • Michelle

  Det var 3000 människor som dog i World Trade Center-attacken. Inte tvåtusen. Lite respektlöst att nedvärdera andra på det sättet, tycker jag. Osmakligt.

 • Anonym

  Håller helt med dej Gina!

 • Nora

  Hej! Gina du har helt seriöst rätt asså det e så himla konstigt asså jag är också muslim och håller med dig så himla konstigt att dom inte bryr sig om pakistan,Irak,Somalien,Palestina elr Libanon otroligt det händer krig i de länder och det finns inga tysta minuter för dom asså vissa känslor lite vi e också människor vi har känslor vi gör nästan allt som andra gör men bara för vi e muslimer så ska dom inte vissa känslor för oss elr??? jag menar detta till alla länder som inte bryr sig om muslimer så inte bara sverige elr amerika alla så menar inte så himla elakt

 • Håller med, självklart förtjänar de en tyst minut men det borde alla få och inte bara vissa, utvalda människor.

 • Annie

  Du har rätt Gina! Jag som är själv pakistansk måste säga att jag, själv har inte tänkt på det. Men du har så rätt Gina!

 • Kyrkan och församlingen i min stad samlar pengar till de drabbade i Pakistan just nu, Där är det ingen som glömt dem,

 • Men om man ska tänka som dig Gina så finns det massa saker.. Ingen har en tyst minut för alla som dör , blir mördade/misshandlade i Iran varje dag för dom protesterar för de förtryckta samhället de måste leva i. Ingen kan häller hjälpa dom att få leva i ett tryggt och fritt samhälle, det svider verkligen, men ingen bryr sig om det som inte rör än själv, tyvärr.. Och det där med World Trade Center kan jag inte så mycket om men vet att det är riktiga speciella torn och terrorister krashade i dem med medvetenhet, självklart att det blir en big deal? folk jobbade där, oskyldigt folk dog av MEDVETANDE terrorister helt sjuka och dumma i huvudet, förstörde jätte många oskyldiga liv, och Det där med Thailand är väll väldigt stort i Sverige eftersom många svenskar dog och då blir det en stor nyhet i Sverige självklart!, många svenskar förlorade sina familjer/barn/släkt/vänner på en semseterresa och exakt samma med Haiti, jätte många svenskar som dog, det blir ju stort i Sverige? Om varenda nyhet ska bli stor så kommer det ju inte gå, dom tar ju det som rör ens egna samhälle mest.

  Men att säga att ”ingen bryr sig” är väll att ta i. Självklart försöker man hjälpa till i Pakistan, precis som i Iran osv osv.. Men vissa länder får mer hjälp vissa mindre hjälp.. ingenting i världen är rättvist, du måste lära dig att handskas med det, tyvärr. Alla är vi och kommer alltid på ett eller annat sätt vara missnöjda. Och Haiti är ju nästan ett av världens fattigaste länder, dom behöver kanske mer hjälp än andra länder. Men det är synd, det är verkligen synd, hoppas du förstår vad jag menar. Jag älskar din blogg btw. Ha det fint, Kram!.

 • Osey

  Håller med dig Gina, har själv tänkt på det väldigt mycket! Synd att världens ska vara så jävla orättvis!

 • anonym

  Men i länder där man dör av krig så är det ju dom som krigar som ska skärpa sig! Det kan inte en vanlig person rå för!(men man ska ju självklart samla in pengar ändå). Och förresten så samlar man ju in pengar till Pakistan nu också!
  R.I.P alla 3000 som dog i World Trade Center!

 • jag kmr pakistan och de nt roligt när folk i klassen går runt och säger ”neeej åk nt till pakistan du kmr drunkna” osv de nt roligt att höra sånt och när folk säger att de läst i nyheterna att en ko flöt bland alla människor i vattnet de nt roligt tänk om ja sa sånna saker ert land!

 • Nina

  OTROLIGT BRA SAGT GINA! DIGGAR DINA TANKAR SOM FAN! SJUK BRA SAGT! DET ÄR BARA SANNINGEN FOLKET!. ;) ÄLSKAR DIG OCH DIN BLOGG HIHI <3

 • Har också tänkt på dehär så många gånger o blir lite halvsur, och sett ett samband…
  WTC.. eey det är ju hela världens ekonomi vi snackar om, o USA som hela världen ”peeeeeeeeeeep” för, annars går de kort sagt under om de inte smörar för de. Vad ska vi säga om thailand? Semesterort, vad ska svenska män göra utan sina prostituerade.. herregud. O hatiti i sig va ju bara för show off, de va i alla fall en liten stat som gick att förändra utan, inte lika svårt som Irak där de handlar om djupare politiska problem som man egentligne ville tysta ner. Varför har ingen gjort ngt år Gaza ännu. Ingen pallade en sitta o titta på längre, regeringarna sket i. Är inte insatt i detalj, men det är den bilden jag har fått av våra tysta minutrar. De finns ett samband. Hoppas du/ni förstår vad jag menar, o inte tror att jag är paranoid eller så.

 • anonym

  Gina, jag håller helt klart med dig. Jag är en 14årig tjej från Somalia och helt ärligt gjorde ditt inlägg mig tårögd. Herregud, vafan är det med världen? Vad har hänt? Alla är så jävla fördoms fulla nuförtiden. Bara för att 20muslimer bestämde sig för att gå in i tvillingstornen så är det helt plötsligt alla muslimer som gjorde det? Jag hoppas verkligen att alla dina inlägg påverkar. Du är helt fantastisk Gina, helt underbar. Fortsätt så!

 • Det hela handlar som någon sagt delvis om att nyheter alltid handlar om det som ligger nära, dvs om en svensk dör i Kina är det en större nyhet än om 200 kineser dör i Kina. Eftersom vi svenskar upplever USA som ”nära” och konsumerar enormt mycket av deras kultur får en sådan här händelse ett stort utrymme.
  Sedan är det helt klart så att muslimer är diskriminerade och att medierna i stort sett bara visar negativa händelser som begås i islams namn: terrordåd, kvinnoförtryck, steningar, flaggbränningar, fatwor osv.
  Samtidigt är det rätt många muslimer som kommenterar din blogg som INTE hjälper till att rätta till vända bilden rätt, har jag lagt märke till.
  Vad sysslar ni med som skriver den ena fördömande kommentaren efter den andra om hur Gina är klädd eller huruvida hon är ”en god muslim” eller inte?
  Ni skapar SEGREGATION genom ett korkat inskränkt synsätt som man annars bara ser hos Sverigedemokraterna, och det är förbannat ledsamt.

 • Ana

  Vart kan man hjälpa Pakistan, Gina? Vill jättegärna veta vart man kan skicka in pengar utan att de går till vapenindustrin osv.

 • Jelena

  TACK TACK TACK! äntligen någon blogg som tar upp det här! men en sak bara när du säger bosnier säg istället Yugoslaver för det är inte endast människor i bosnien som har drabbats utav hemskheter i det forna yugoslavien, det är en sak som alltid irriterar mig. men utöver det TACK GINÄÄ!

 • Hanna

  asså man kan nt säga att det var muslimernas fel utan det var arabernas fel… -.-’ tänk efter ni skyller på en hel jävla religion nä det egentligen var ett land ? =S

  håller med dig det är bara vissa länder som får ” en tyst minut ” medans andra lider ännu mer ?

 • jag håller fan med dig helt !! jag har tänkt på det ganska mkt.. när katastrofen i haiti och tsunamina hände var det reklam efter reklam om att hjälpa till men inget har jag sett om pakistan!! och det är fan synd asså!!

 • Har donerat till Haiti, Tsunamin och---> Pakistan!!

  Tysta minuter och massiva hjälpinsamlingar gäller alla utom muslimer..har sett det mönstret hos västvärlden och det e pinsamt! Alla människor e lika värda, spelar ingen roll vad. Tyvärr skiljer europeer på liv och..liv. Och martin, läs på innan du yttrar dig med dina anmälningar.. Al-Qaida inte Islam attackerade WTC där mer än 300 muslimer dog. Så skäms på dig!

 • zebra

  Håller med dig till fullo Gina!
  Har själv alltid tanken i huvudet…
  Ganska tydligt hur människor är indelade med olika värden fastän hur alla snackar om alla människors ”lika värde”…

 • Till Hanna: Skojar du eller vadå det är arabernas fel wtf ahahha som om alla araber körde flygplanet eller ens är med i al-qaida du e fan helt fucked up :S Vadå att det är et land som attackerar cp eller? det är al-qaida vad fan har ett HELT land med al-qaida och göra -.- fucking lär dig lite gumman innan du säger din åsikt!

 • Tina

  @martin och någon borde anmälla dig för idioti, helt ärligt.
  Antingen har du ingen allmänbildning eller så är du naiv nog att tro att USA aldrig gjort något hemskt, för tro mig, listan är lång.

  Jag förstår vad Gina försöker säga, det är ganska tydligt vilka människor folk värdesätter. Men det är inget nytt tyvärr. Hade detta skett i ett annat land med andra idioter som flög planet (låt oss säga ljusa individer) så hade det inte varit en lika stor grej. Sad but true.
  Don’t get me wrong, det är sjukt tragiskt det som hänt i N.Y, men inte värre än saker som sker om i världen.

 • Sara

  Vi gick igenom det här som du tog upp i skolan. Läraren sa att vi bryr oss om de som är nära oss. Hon ställde en fråga om vem vi skulle ha räddat från döden om vi fick välja mellan tusen hungriga i Afrika (tror der var det), hundra personer från skolan eller vår bästavän. Jag fick tänka ett tag och svarade bästavännen. Min lärare höll med och min kompis gjorde det med. Svaret till varför vi valde så är för att vi vill inte se vår bästavän dö, för då påverker vi mer än att se någon vi inte känner lika bra eller inte alls känner dö. Egoistisk, jo, jag vet! Men jag tror fler skulle har valt samma val som oss. Det hon ville komma fram med var att när tsunami från Asien kom stod det i tidningen, TV, radio och allt och det var för att det fanns många turister från Sverige som var där. Men när det gäller Afrika där flera dör varje dag står det inte alltid med i media. Anledningen är att vi inte vet så mycket om dem. Detta är så fel. Jag tycker att man borde publicera allt hemska händelse i världen i tidningen, TV och radio, så att vi kan förstå mer om det och vara med och hjälpa till så att det utvecklas åt ett bra höll. Vi alla skulle säkert har donerat pengar till dessa fattiga länder som drabbas av sjukdom och hungen. Det är otroligt synd om dem. Och om media inte ta upp sånt blir det svårare för oss att kunna förstår hur dålig världen ligger till. Jag tycker att det var jättebra av dig att ta upp sånt här. Jag gillar att disskutera kring sådana ämne och vill gärna att världen ska tänka mer åt detta sidan. Det är bara så orättviss åt de andra som inte få nån hjälp bara för att vi inte har några relationer med dem. Nu när du tar upp detta tror jag säkert att fler kommer att tänka på det och göra nåt åt det. Bra Gina! Jag hoppas verkligen på att se något förändring på världen. Förresten, vad studera du just nu och vad vill du jobba med i framtiden? :)

 • dd

  Fick rysningar så bra skrivet det var!

 • Alex

  Vi tog det mer till oss, för att vi fick på så nära håll uppleva det.
  Planen som störtade in mot skyskraporna, vi såg människor som valde att kasta sig ut och falla mot en säker död.
  Vi såg människor springa för sitt liv, vi såg WTC falla.
  Ïngen är mer värd än andra, men visst är det skillnad på det vi upplever!
  Att läsa är en sak, att se det en annan.
  Så jag tycker det är en klar skillnad, vi tog det mer till oss för en bild säger mer än tusen ord och nu fick vi följa händelsen live!!
  3000 oskyldiga dog den gången för något som människan valde att göra.
  Pakistan drabbades av en naturkatastrof, något ingen kan rå på.
  Jag säger inte att man ska bry sig mindre för det, självklart ska världens sträcka ut händerna och hjälpa dom drabbade.
  MEN…det var inte en männikas onda gärning, men det var WTC.

 • Nina

  du är så rätt , när Gaza blev bombade i flera dagar brydde sig inga om det men så fort Haiti får en liten jordbävning , sjunger dom en låt om dem och samlar tusentals pengar åt dom? och ingen tänkte på Gaza? man tänker hur kan världen vara så grym? så elak? så Ana Gina du har sååå rätt , bra sagt !!!!!:D

 • Rebecka

  Men hallå, pengar samlas in till dom och hela Eu hjälper dom med pengar. Det enda är väll att en tyst minut inte har hållits? ska vi göra det för allt hemskt som händer i världen, vi vet att världen är hemsk. varför kan vi inte hålla en tyst minut för alla kristna som blir förföljda och mördade? Håller du med mig om det? du får inte bara se världen ur din syn och inte bara tycka synd om alla från muslimska länder. Vi hjälper till i väst världen men vad gör mellanöster (exempelvis) för att västsvenskar som har annan syn osså ska vara trygga i deras länder och att ingen dör?!

 • Malin

  Nu får du lägga ner…
  Hade du tänkt att hela livet skulle bestå av en tyst minut? För så hade det blivit om du skulle ha en tyst minut för varenda människa. Det fungerar inte så. Det är skillnad på terrorattacker och en naturkatastrofer. Det ena är mord, det andra är du, jag, samt alla andra som förpestar miljön som bidrar till att så många oskyldiga människor dör för det vi här i norden/ Europa gör mot miljön det drabbar u-länderna 10000 gånger hårdare än det drabbar oss…

 • du har heeeeelt rätt Gina!
  men du ska veta att paow har publicerat ett inlägg om dig, dvs om detta du har skrivit!!
  Tycker inte alls hon har rätt till att säga så till dig :S

  men du kanske redan visste detta, men ville ändå säga det till dig för hon har så jäääkla ful stil att hon gör så :S

 • Jag håller med dig, skrev ett inlägg om det för ett bra tag sedan på min fd blogg! tack för att du tar upp det, du påverkar ju självfallet fler människor än lilla jag.

 • sara

  Jag förstår inte vissa människor för det första bara för att ett par människor har krachat ett flygplan varför ska jag ta skit över det. Två erat älskade USA är INTE OKYLDIGT!!! Usa har dödat massa människor och har till och med tagit länder alltså saker som inte är deras de har dödat oskyldiga. Och nu har jag läst att de har fängslat människor för att de inte gillar USA UTAN RÄTTEGÅNG Iaf när Och nu ska vi ta en tyst jävla minut för 3000 människor i USA. MEN när ska vi ha en tyst minut för alla dom 100000 människorna som USA dödat. När ska vi ha det va svara då nej det kan ni inte svara på för USA är alltid älskat. Människor öppna ögonen och se vad som händer i VÄRLDEN

 • PRECIS vad jag har funderat på !!! var tvungen att ha det som status på fejjan. det är SANSLÖST KONSTIGT!!!

 • Maram

  Martin DIN DUMMA ÅSNA!

  så det okej för Bush att döda oskyldiga civiler?? De okej att judar snor Palestiniernas mark? Men de blir en fett stor grej när ”muslimerna” flyger in i byggnaden och några tusen dör? Men när muslimerna dör är det helt lungt, när de tvingas fly från sina hemm som de har byggt med egna händer är de oxå lungt?

  Va inte dum i huvet, tänk till snälla.

  Sharmoot

 • Stämmer helt och hållet gina!

  Jag har tänkt sådär flera gånger, men aldrig fattat poängen med varför man aldrig kommer någonstans, varför man inte hjälper , när man vet att man kan hjälpa, på dem lättaste sätten!

  Någon gång får man väll se på sig själv och inse att det finns andra som verkligen lider varje dag, på grund av fattighet, krig, mord, översvämningar och mycket annat..

  Looove you´re blog by the way ;) <3

  / kram

 • yasmin

  ser du en länk mellan händelserna? kortfattat så är Islam den röda linjen mellan händelserna.. vi uppmärksammar WTC för det gjordes av muslimer. vi minskar PR mot pakistan för det är ett muslimskt land. get the pic? därav palestina och alla dessa länder. vi alla är ju terrorister osv osv, samt med i al-qaida eller hur? haha fyfan för massmedia!

  it’s a wack world we live in. mina föräldrar kommer ifrån pakistan och min släkt bor där. lite mer praktisk hjälp åt folk som har det sämre än oss skulle skänka så mycket mer än vad vi tror!

  USA suger btw. peace anagina! tack för du skriver vettiga saker :)

 • Gabbe

  Som du redan har läst så var det närmare 3000 människor som omkom genom en terrorattack den 11 September.

  Somalier, dom har inbördeskrig, dom dödar sig själva, det är nånting dom gör mot sig själva helt enkelt. Det är ingen ”katastrof” som händer. Självklart är det jättetråkigt, men det är dom som sätter sig i den situationen.

  Palestinier eller israeler? Varför valde du att säga palestinier och inte israeler? Men samma sak där, det är inbördes krig, riktigt tråkigt att dom inte kan sammarbeta, men dom orsakar all denna blod själva.

  Det med Pakistan kan jag köpa, det där var en KATASTROF, helt rätt att vilja hjälpa dom människorna och FN jobbar med det kan jag säga på en gång.

  Men du kan ALDRIG jämföra somalie kriget och ”palistine-israel” kriget med 11 September katastrofen eller Haiti. Det där var förutspådda händelser, speciellt det med Haiti, dom förtjänar inte det. Inte dom som dog i terrorattacken heller.

  Skärpning Ana-Gina, förväntade mig mer av dig…

 • Du har så rätt! Jag vill göra något, men känner mig rätt lost! Skulle du kanske kunna berätta något konkret man kan göra, HUR/VART man kan skicka sin hjälp och pengar till. Jag påstår inte att du sitter med facit i händerna men tänkte ifall du kanske genom din blogg skulle kunna ta upp detta igen och visa vad man faktiskt KAN göra, inte bara ATT man ska göra något!

  Grym blogg!

 • hej

  jag svär på gud gina det var samma sak för mig, vi hade en tyst minut med klassen den dagen och ja det är klart det är ju hemskt att såna saker händer. men vafan när har vi haft en tyst minut för det som har varit med om krig & haft familjemedlämmar som har dött? ska vi bara ha en tyst minut bara för det var usa:s människor som dog? om det hade varit i irak hade vi ens tagit upp det i skolan då? tanken gör mig bara så jävla förbannad att människor går igenom sånt varenda dag fast i länder som inte är ”lika mycket värda” så bryr man sig inte?

 • Sara

  ELLER AFGHANER SOM HAR VARIT I KRIG I ÖVER 40 ÅR!!!!! Där folk dör varje dag