Jag är ingen svartskalle!

Något jag inte tål är när någon ska kalla mig för svartskalle eller blatte. Vad är det för ord egentligen? Jag förstår inte heller hur man själv kan kalla sig blatte/svartskalle, och sedan bli sur om en etnisk svensk kallar en så. Jag antar att man tänker på syftet,att man inte menar något ”illa” med att säga blatte till någon med utländsk bakgrund som en själv, men om du inte vill bli kallad för något, så ska du inte kalla dig själv det. Så länge man använder sånna ord, så skapar man mer klyftor i samhället, mer fördomar, mer skillnader än likheter och man normaliserar kränkande ord. För ja, jag ser inget positivt med att kallas för en blatte/svartskalle,för om man kollar upp den ursprungliga betydelsen så kommer blatte=blatella=kackerlacka. Jag är ingen jävla ohyra,DET KAN JAG SÄGA ER! Sluta använd dessa ord, för de förstör för oss med utländsk bakgrund, jag lovar er. När någon kallar sig ”stolt blatte” så hoppas jag att personen tänker på vad blatte verkligen betyder. Var stolt över ert ursprung, var stolt över er gamla och NYA kultur, och normalisera i ALDRIG ord som blatte och svartskalle, för er egen skull!

Läs fler inlägg

 1. Är jag fake-muslim?
 2. Jag är med i p3!!!!
 3. Jag är så less.

Kommentarer

 • Tja

  Projektarbete, please!!!!! Vad gjorde du?

 • You go girl! Haha så jävla sant. Ganska kul att jag känner att du å jag har vissa likheter i våra tankesätt. Bra skrivet!

  Lots of love/ Dollys.se

 • Svennen

  Jag har persiska polare som inte sällan kallar sig själva blattar, och inte har något emot att svenskar kallar dem samma sak. Dock så får man själv som svensk stå ut med att bli kallad svenne. Vi lägger inte så stor vikt vid den egentliga innebörden, men visst är det grymt nedlåtande när man tänker efter.

  Jag tycker personligen att det är värre att kalla någon för t.ex. turk när den inte är från Turkiet, eller som i mitt fall att bli kallad finne när jag i själva verket är etniskt svensk från Finland.

 • lily

  Varför är det förolämpande att kallas svenne? Det betyder ju bara att du är svensk, kort och gott. Visst, jag håller med om att det inte är så hyfsat att kalla någon för svenne, men det är inte förolämpande heller.

  :)

 • Martin Andersson

  Men du kan inte ändra på världen genom att ändra på språket, det är bara kosmetika. Det är synd att svartskalle inte går att använda längre för det är ett ganska neutralt ord egentligen. Blatte har jag aldrig tyckt om fast det är det som används nu.

  Att det INTE skulle finnas ett ord för folk med utländsk bakgrund är orealistiskt. Ni kan utrota och förbjuda hur många ord som helst, det kommer alltid poppa upp nya.

  Om de är negativa eller positiva beror på det rykte folk med utländsk bakgrund skaffar sig, inte på ordet i sig. När en svensk beter sig illa så försämras svenskarnas rykte, när en invandrare beter sig illa så försämras invandrarnas rykte.

 • Martin Andersson

  Och är inte svartskalle ett bättre ord än invandrare? Hur kul är det att kallas invandrare när man är i 3:e generationen?

 • S

  Martin Andersson, tycker du att ”svartskalle” låter positivt? Bara man ser på ordet så förstår man att det är en förolämpning.

  Och om man är 3:e generationen svensk, då är man fan svensk! Jag är född i Sverige, har bott här hela mitt liv och nu på söndag ska jag rösta. Är jag inte svensk då? Det behövs inte fler ord för att beskriva mig.
  Om man skulle ha något ord för att beskriva mig så kan det väl vara mitt etniskt ursprung. Man kan kalla någon för eritrean, kurd, iranier, somalie etc. Man behöver inte säga blatte, svartskalle eller invandrare…

 • Ordet blatte behöver inte vara något negativt, det blir negativt när man gör det till något negativt. Jag kallar mig själv blatte, mina kompisar kallar mig blatte, både de svenska och utländska. Min mamma är svensk och min pappa är palestinier och t.o.m min mamma kallar mig blatte och jag kallar henne svenne. Det är på ett roligt och skämtsamt sätt. Men om en ovän till mig kallar mig för blatte på ett negativt sätt, DÅ är det fel. Inte annars, varken svenne eller blatte :)

 • Martin Andersson

  svar till ”S 18 september 2010 @ 13:49″
  Som sagt, tyvärr går inte svartskalle att använda. Men ordet i säg utgår ifrån att många svenskar är blonda och nästan alla invandrare mörkhåriga. Vad är så förolämpande med det?

  Ook, så du är kurd och svensk men jag är bara svensk? Och du är lika mycket svensk som jag men jag är inte lika mycket kurd som du? Du och såna som du och dom satans journalisterna kan fortsätta propagera för att vi svenskar inte finns men det gör oss bara argare och tystare och motverkar att vi skulle känna gemenskap med såna som du. Om du inte blandar blod med oss svenskar så är du bara en kolonisatör och bör så behandlas.

 • MG

  Som invandrare är det helt okej att kalla en annan invandrare för blatte, eller sig själv för blatte! men en svensk får inte göra det.. det som att negrar får kalla varandra för neger, men en vit får inte göra det!
  det är inget fel på det, håller alltid med dej om allt, men inte om detta!

 • Maram

  Martin habibi!

  kom hem till mig jag ska ge dig undervisning, för du verkar helt LOST!

 • k

  men det är ju precis samma sak om man säger jävla svenne, till en svensk (inte för jag tar det illa) men jag tycker det är precis samma sak endå.. o.o

 • Armin

  AnaGina, Visst, blatte är nedlåtande men innan du kommer och drar dina egna slutsatser eller någon annans tolkning av ordet blatte, borde du vara underfun om dess ursprung.
  Barn förr i tiden kallades för battar eller battingar, ordet blatte kommer därifrån och betyder ”andras skitungar”.
  ”Blatte kunde också vara en stöddig yngling i tonåren och blattar samlades i gäng kom jag ihåg.

  Uttrycket vann mark igen i mitten till slutet av sjuttiotalet då det blev vanligare med att unga utlänningar samlades i gäng. Det kom sig nog av att man tyckte att de var stöddiga och kaxiga och på så vis antar jag att unga invandrarbarn fick benämningen blatte och att ordet blatte kunde användas i sammanhang då man beskrev så kallade avfällingar” http://www.blatteformedlingen.se.

  Du har många läsare och jag kan förstå vart du har fått kakerlack teorin ( googlar man blatte på google bilder så kommer det upp bilder på kryp) du gjorde oss just från skitungar till kakerlackor

 • Jazzi

  Det har missförstått blatte liiiite. Visst de har väl med det ordet att göra i något språk, men blatte= barn till en vit förälder och en svart förälder.

  Ordet är inte kränkande men kan, precis som ALLT användas i kränkande syfte. Men om någon kallar dig blatte vet de antingen inte vad ordet betyder (om de säger det kränkande) eller om de inte ville kränka dig så menar de halv/halv.

  Precis som taliban betyder egentligen student, men vad har det ordet blivit nu? ;)

 • Tina

  @Jazzi: vad yrar du om? en svart förälder + vitförälder = barn= mulatt…inte blatte.

  Blatte betyder kackerlaka på italienska. Från jugge, blato (uttalas blatto) betyder gyttja.

  Detta ordet har använts genom historia som ett förnedrande ord lite överallt i världen. Betydelserna är olika men alla är förnedrande.

  Det är som sagt inget positivt ord över huvudtaget.

  Svenne däremot betyder att du är svensk. Visst om man man menar att det är en dålig grej när man använder ordet men dock inte lika illa som att bli kallad för kackerlacka direkt.

 • Håller med dig, de flesta vet inte ens vad ordet betyder. Tycker att man ska använda ord utifrån om man vet vad det betyder..

 • gina vad har du för åsikt om sverigedemokraterna ? hela min skola håller med dem typ, förutom jag som hatar dem .

 • Martin Andersson

  Maram
  18 september 2010 @ 16:11
  Ok, var bor du?

 • Martin Andersson

  medina
  18 september 2010 @ 20:56

  Men hallå? Anagina är journalist, vad tror du hon ska säga? Hon skulle få kicken på två röda om hon inte sa att dom var hemska. Nu tycker hon säkert som hon ska om SD men frågan är meningslös, du vet redan vad anagina tycker och måste tycka om SD.

 • Svensk med utländsk bakgrund

  Ärligt fan vad jobbiga ni är som ska göra det så
  Svårt. Kalla inte en svensk för Svenne eller en med utländskt ursprung för blatte. Kan ni alla bara ta och respektera det och samsas. Det är inte så jävla svårt. Jag tror inte att det kliar i röven på någon för att ni inte får kalla varandra för det.

 • Johan Berg

  Martin Andersson:

  Jag förstår inte riktigt vad du propagerar för. Varför gör du skillnad på människa och människa? Du säger t.ex ”du är kurd och svensk men jag är bara svensk”. Och vad är det då för skillnad? Vad är det du blir ”argare och tystare” för, och som ”motverkar att -vi- skulle känna gemenskap med såna” alltså folk med utländska mor och far föräldrar i just denna fråga.

  Går jag tillbaka två generationer(då jag är tredje generation i Sverige). Så är mina mor och far föräldrar danska. Har jag då ingen rätt att kalla mig svensk? Blir du och dina polare ”argare och tystare” pga. detta? Eller är det OK bara för att jag har blåa ögon och blont hår?

  Vad är det för skillnad om jag skulle ha bruna ögon och mörkt hår? Vad gör det för skillnad om mina mor och far föräldrar kom ifrån Finland, Italien eller Kroatien? Det är långt ifrån samma ”blod” och ”kultur” som vi har i Sverige. Så då borde detta människor inte få kalla sig för svenskar alltså.

  Och det är väl självklart att blatte är att nedsättande ord. Vet du inte vad ordet betyder så ska du inte säga det. Profylax. Och vad fan är det för nedsättande med att kalla någon för svenne? Det är långt mer nedsättande att påstå att man INTE FÅR kalla sig själv för svenne som du gör.

  Med allt detta sagt så är jag för en begränsad invandring men jag vill inte rösta på SD av principiella skäl. Jag ser på Danmark och Norge där dom har en mycket mer begränsad invandring och länderna i sig är inte rasistiska.

  Dom principiella skälen till att jag inte röstar på SD är för att såna som Martin Svensson röstar på SD. Folk som har såna skruvade och banala verklighetsförankringar att jag blir mörkrädd. Om SD verkligen var seriösa med att just begränsa invandringen så vore jag för dom. Men då ska dom rensa ur sitt parti och verkligen tvätta bort den invandringsfientliga stämpel dom har.

  Sen en sista sak jag tycker är grymt lustig med SD’s anhängare. INGEN är kristen vad jag vet men ändå vill dom inte att man ska få bygga moskéer och bevara den svenska kyrkan etc. etc. etc. Medan folk som verkligen är kristna i Sverige skiter blanka fan i om dom bygger moskéer eller inte. Det är upp till var och en vilken religion man vill tillhöra.

  Så fan är det då SD’s anhängare tycker är så jävla bra med kristendomen? Haha. :D

  För min del så skiter jag i om det står en moské eller en kyrka i kommunen. Jag tänker ändå inte tillhöra någon av dessa religioner.

 • Jag har alltid uppfattat ordet som en viss ”stil” snarare än bakgrund. Det brukar användas för folk som pratar invandrarsvenska etc. Dock använder jag det inte heller, jag tycker det låter så otrevligt.

 • Caroline

  Så sant så! Bra sagt :)

 • Om man säger jävla svenne är man rasist.Det är ett nedsättande ord på en svensk som att säga jävla neger.Neger är ju från början inget fult ord i Sverige men det har blivit det därför det bor många negrer här nu.Ordet blatte är ett nytt ord som har kommit,ingen över 40 vet nog vad det är.Jag tror det betyder att man inte har europeisk ursprung,googla på det.

 • Martin Andersson

  ”Jag förstår inte riktigt vad du propagerar för.”

  Jag propagerar egentligen inte för någonting men blir irriterad när folk fantiserar istället för att berätta hur det är. Mannen jag kommenterade sa att han är lika svensk som någon annan men också borde få bli benämnd med eritrian/kurd/etc. Jag påpekade att det är en paradox.

  Vidare så påpekar jag att vi människor faktiskt tänker på ursprung. Är du adoptivbarn från ett annat land till exempel så kommer du någon gång i livet att fundera på hur det vore att leva i det land man adopterades ifrån, man lägger särskilt märke till nyheter och historier från det landet.

  Vidare har du en annan känsla när nu läser om din egen historia än när du läser om någon annans, du känner ett visst släktskap med dem du läser om i historien när det är din egen historia.

  Ungefär så. Och att om du kommer till ett land och fortfarande i tredje generationen importerar partner från det tidigare hemlandet, då ifrågasätter jag dina fredliga avsikter. Hur många generationer kan en invandrargrupp leva i sverige utan att beblanda sig med oss infödingar? Vad tror du det kommer få för effekter långsiktigt?

 • Anonym

  Självklart ska man inte säga sånna ord till någon. Men undrar bara, kan inte du hålla med om att vi är olika, vi har olika bakgrunder o.s.v ?

 • Jenny

  I Skåne betyder ”blatte” kobajs ;D