Vita är smartare än svarta.

I Sverige hyllar man Carl von Linné för hans arbete, visserligen gjorde han ett bra jobb som botaniker, men ändå hyser jag agg mot honom.  Var det inte Linné som presenterade och legitimerade ordet ras för inte bara växter men även människosläktet? Var de inte han som satte de olika så kallade ”raserna” i fack och ansåg att den vita ”rasen” var den smartaste? Hur kan man hylla honom?

Jag har alltid ogillat att man ska kategorisera människor eller sätta de i fack, kanske för att jag själv,hela min uppväxt, känt att jag inte hör hemma i något fack.  Svenska facket? Nej. Invandrar facket? Nej.Utlänning facket? Nej. Palestinska facket? Nej. En mix av nästan alla? Kanske. En dag vaknade jag upp och insåg att alla dessa fack,som herr Linné skapade, inte gör någon nytta.  Jag insåg att jag är en världsmedborgare. Att jag gråter,skrattar,blöder och älskar lika mycket som en vit eller svart människa.  Jag insåg att det viktiga är att se människor för deras inre, inte för deras yttre. Hur man kan döma ut någon, eller tro sig veta att den är smartare,mer kriminell, mer ond,mer farlig utifrån personens yttre, det kommer jag aldrig att förstå. Istället för att hylla någon som Linné (som visserligen gjorde bra saker för växterna, men dåliga saker för människosläktet) bör vi hylla människor som Mandela eller Martin Luther King, de är stora män som förtjänar det.

Nada känner du dig dummare än mig för att du e lite mörkare och snäppet hårigare?

Läs fler inlägg

 1. Är jag gravid?
 2. Jag är ingen svartskalle!
 3. Jag är så less.

Kommentarer

 • Mandela och Martin Luther King blir ju hyllade :P
  Jag förstår hur du menar men även människor som gör något riktigt bra kan göra misstag :P

 • Svennen

  Nu är det ju faktiskt så att vita har högre medel-IQ än svarta. Kineser, koreaner och japaner har högst. Det finns dock inget som säger att det har med etniciteten att göra. Ville bara ha det sagt.

 • Fast på den tiden visste dom inte bättre. Jag tycker att det är rätt logiska slutsatser utifrån hans kunskap. Jag menar, folk trodde ju att jorden var platt, att jorden var universums mittpunkt osv. Helt logiskt utifrån deras kunskap. Nu vet vi dock bättre. :)

 • Ana Gina

  Nu vet vi bättre,men ändå hyllas han? Det är där problemet ligger, sen ”svennen”, om det är så att vita är mer utvecklade procentuellt så ligger det antagligen i att de flesta länder där svarta bor är u-länder eller ej så utvecklade länder,som är just tack vare de vitas kolonier osv, vilket gjorde de vita rikare som gör att de har mer möjligheter att utvecklas med skolor osv, men att det har med intelligens att göra är rent skitsnack!

 • Du får tänka hur han tänkte med hans 1700-tals blick. På 1700-talet var europeérna det mest framgångsrika folket. I Afrika levde man stenåldersliv. De var mindre framgångsrika för att de inte hade samma förutsättningar som europeérna när det gäller utbildning. Idag vet vi att detta inte stämmer. En svart man är ju president i USA och han gör ett bra jobb.

  Carl von Linné var en framstående vetenskapsman, likaså Darwin som också pratade om evolution och hur den starkaste arten överlever. Jag skulle nog nästan kunna säga att det finns raser. Vi ser ju alla olika ut, men jag ser ingen skillnad i intelligens mellan dem.

 • man kan hylla honom för det som var bra, och förlåta det dumma okuniga i hans upptäckar lusta som det ändå var.

 • Det är väl bara att instämma i en del av kommentarerna. Man visste inte bättre när Carl von Linné levde. Hade han haft tillgång till Internet hade inte livet i Skandinavien sett ut som det ser ut idag. Men gott gjorde han. För oss. Det han inte gjorde så bra har jag inte en aning om. Och har aldrig hört talats om,

 • S.c

  OMG, Detta är det bästa jag hört idag! Gina du är grym! Verkligen, Vi har samma tankar typ! Ya Allaah! i love you!

 • Nea

  Carl von Linne katigoriserade visserligen människosläktet. Men jag är inte lika säker på att det var han som började värdera de olika ”arterna”.

  Btw, en persons IQ grundas inte så mycket på vilken utbilding man har.

 • Bra skrivet :) Och som sagt, det var en sån tid.. De flesta vet bättre idag.. ;)

 • ninni

  asså du är grym på att skriva dina åsikter, älskar din blogg för den handlar om mer en bara massa ytliga saker ;)

 • Det kan vara så att jag har fel nu, men detta har jag fått höra angående detta i alla fall;
  Att Carl von Linné delade förvisso in människorna i olika ”raser”, dock var det inte han som gav raserna olika värde. Det gjorde andra människor baserat på hans forskning.
  Fast jag kan ha fel som sagt :)

 • Du har helt rätt men dom som hyllar honom, låt dom göra det! det är samma sak som att ha rättigheter till att tro på en gud eller religon, vi måste alla få tro och hylla dom människor vi vill! och varför är din text så liten? :D

 • Äntligen

  Vad kul att du skrev så! har också tänkt på att han hyllas jäkligt mycket med tanke på att han skapade ett rassystem där man tydligen mätte skallen på folk och grejer..visst, han bidrog med en massa bra också men värt att notera att han också delade in människor i raser. Ha en bra dag :)

 • Svennen

  Det är klart att afrikanernas lägre intelligens beror på att de bor i u-länder och att skolan inte ger dem samma möjligheter som t.ex. ostasiater, européer eller nordamerikaner.

  Här kan man läsa om skillnader i IQ världen över http://en.wikipedia.org/wiki/IQ_and_Global_Inequality (källor finns längst ner på sidan)

  Man får tänka på att IQ är uppfunnet av människan och egentligen inte fungerar som ett mått på intelligens, utan snarare visar hur bra man är på att lösa matematiska problem. Med andra ord är det något man kan förbättra.

 • My

  Som tidigare kommentarer sagt, han la inte olika värde på människor pga ras (så vitt vi vet), det är slutsatser som dragits av någon annan.
  Och vi hyllar ju honom för att ha kategoriserat upp växtriket, inte människorna, vilket borde säga en del om vad man tyckte om just den delen av hans forskning.
  Angående ras: För att få använda ordet ras måste en viss procent av det genetiska anlaget diffa, t ex mellan en varg och en chiuaua. Inte en enda ”människoras” har en så stor skillnad, så egentligen kan man inte säga att människor är av olika raser alls, vi är för lika, intressant :)

 • Jag tycker att du överdriver i att vi hyllar honom. Herregud, just Mandela och Martin Luther King hyllas väl så jäkla mycket mer än honom. Då har du hört fler hyllningar om honom än jag. Men det är antagligen för att vi är stolta över att ha en känd vetenskapsman, sånt tycker ju vi i lilla Sverige om liksom, haha. Dock håller jag med om att det där med att dela in människosläktet var onödigt, men han var säkert en sån som ville dela in ALLT, och det gör ju många än idag, i och med fördomar, vilket är synd. Men är det verkligen hans fel? Tveksamt du.

  Men jag måste ge dig props för ditt nytänkande! Sånt är det alldeles för lite av här i världen! :)

 • Markus

  Vilket ofantligt korkat och anti-vetenskapligt inlägg. Sorgligt att du har så många läsare som kanske går på det du säger.

 • IA

  Smart tänkt, håller med, men Mandela och King blir ju hyllade. och man hyllar ju inte Linné för de dåliga han gjorde utan för de bra sakerna han gjorde. Men du har rätt i att man gärna ser det goda i en person, på den tiden så hade man ju andra värderingar av vad han sa, så då höll alla med honom, men allt eftersom att värderingar har ändrats så har man hållt kvar i samma bild av Linné, att han var en smart man som sa bra saker.

  Jag älskar hur du försöker få folk att tänka! och jag hoppas verkligen att du lyckas! för ärligt, iblan känner jag att mina egna kompisar är helt blåsta! Du borde läsa en bok som heter sofies värld, (om du inte redan läst den) Den är väldigt bra och oförutsägbar! Den handlar om filosofie och mycket om vem/vad man egentligen är och vad/hur vi egentligen lever. känner att det här blev en lång kommentar nu men mejla mig gärna tbx =) tycker att du är en smart person, iaf den delen av dig du visar i bloggen.

  Kram Olivia =)

 • Tina

  @Svennen:

  wikipedia….really….eller du kanske inte är medveten om att man inte ska ta den sidan på allt för stort allvar då det inte klassas som 100% fakta.

 • lillian libanes

  wikipedia har inte en säker källa.

 • mehdi

  till svennen du har precis fått den vita iq n att sjunka med typ 1000 % ps har man tagit ett test på dig eller det kanske inte behövdes.

 • reem

  mashalla mashalla mashalla mashalla o mashalla hon tjejen melan nada o din syster hon e så sööööööööööööööööt mashalla :)
  vad heter hon?<3

 • men lilla hjärtat. ta reda på det innan du börjar svamla. Linne graderade inte människor, han drevs av att veta saker, han var vetenskapsman.
  Du tänker på rasbiologi som är en annan femma
  Och om det inte fanns människor som vågar ställa frågor oavsett om nån inte gillar det eller om det inte är politiskt korrekt, då hade vi aldrig gått frammåt

 • nån slags referensram behöver vi till allt. om du tex såg en person som var asiat, och du inte visste mer om honom än det du såg med ditt blotta öga, hur skulle du då beskriva honom för en tredje part? skulle du kalla honom asiat eller världsmedborgare?

 • Magnus

  Re Tobias: Människan kan inte delas upp i raser (som andra djur kan, t.ex hundar), då vi inte är speciellt differentierade mot varandra. En afrikan kan t.ex ha större genetisk likhet med dig än vad en svensk har (även om generna som kodar för vissa specifika saker (t.ex utseendet) självklart skiljer sig).
  Carl von Linné försökte att förstå världen och det är inte så konstig att han hade en teori om även oss människor, den var felaktig och det är så vi människor fungerar, vi gör misstag. Att vara efterklok och lasta honom för det misstaget är faktiskt ganska korkat. Däremot är det bra att påtala vad han gjorde för felaktigheter. Så, Ana Gina, du lyckades att vara både smart och korkad på samma gång ;-)

  Om du känner att du vill ta del av dina förfäders misstag så sägs det att den arabiska slavhandel av svarta afrikaner uppgick till mellan 10 till 15 miljoner människor och den pågår (i Mauretanien) än idag (pågick mestadels mellan 600-1900). Kan jämföras med den transatlantiska slavhandel som antas ligga på 10 till 12 miljoner människor.

  http://www.iabolish.org/slavery_today/country_reports/mr.html

  Avskaffande av slaveri:
  Saudiarabien juni 1962
  Jemen 1962
  Förenade Arabemiraten 1963
  Oman 1970

 • DUMiHuvudetFolkär

  Jaha, om nu dessa rasistiska inlägg som menar att svarta /afrikaner har lägre IQ är befogade kan vi väl konstatera att vita människor är mer trångsynta och hatiska än någon annan grupp för att deras övergripande kultur baserar på en illusionen om deras storhet, utan någon som helst tanke på att deras så kallade ”överlägsenhet” beror på att de har sugit åt sig alla u- ländernas resurser, och på så sätt hållit tillbaka alla andra folkgrupper, från att ”utvecklas”. Att Afrika råkar vara den kontient som exploaterats mest hör ju tydligen inte heller hit i diskussionen.

  För visst anser ni att människor som inte har haft samma förutsättningar ska spela på sammma villkor i detta så kallade IQ test.
  Att IQ testet sen är ensidigt och inte visar en människas fulla potential tycks ju inte ha med saken att göra eller ?
  För tro det eller ej IQ testet baserar på matematiska problemlösningar, och att matematik är något som man lär sig i skolan, något som alla människor inte haft möjlighetetn att gå i. Därav är denna illusion grundlös, för du kan hävda din överlägsenhet/storhet och skillnaden på folk och folk, först när alla spelar på samma villkor, dvs. när samhällsklyftorna inte är lika stora. Tills dess är detta en massa BULL SHIT.

 • Man vet inte vad man ska säga. Det var ju ändå på 1700-talet och man hade ju ett helt annat liv och synsätt på den tiden. Dock delade Linné in växter och det levande i olika system, biologiskt sätt. Han hade ingenting att göra med vad som var ”mer värt” eller ”mindre värt” än andra. Det är någonting vi själva har gjort och det fanns redan innan han gjorde dessa klassificeringar.

 • MLK är verkligen en person som ska hyllas. Men ah, enligt mig finns det inga fack, Man kan inte döma en person för färgen på deras skinn. Skala av den och vi ser likadana ut… Livet är vad man gör det till, och uppfostran har en betydelse i folks psyke.. När ska folk inse det? :P

 • Maria

  Linne satte aldrig människor i fack eller raser det var religionen som gjorde det i början. Läs moseboken i en bibel från 1800 talet där människor blev svarta som straff från gud. Linne sände ut lärjungar runt om i världen en av de mest kända var en kille som följde med James cook på sina resor. De respekterade människor de mötte, beskrev hur de levde, men gjorde aldrig något för att förändra deras sätt att leva. De satte dem aldrig heller i ”fack”. Det gjorde nassarna så bra på 30 talet. Dra inte in linne i det.

 • Rebecca

  Du är så jävla bra Gina!! Har aldrig heller förstått hur man kan döma någon efter sitt yttre, utifrån en sån sak som färg på huden. Kommer aldrig förstå dessa människor med så mycket hat inom sig. Du är grym grym grym och jag älskar din blogg. Du driver utan tvekan den mest läsvärda bloggen, blir så glad att det finns fler som tänker som jag, love you!!!

 • hudfärgen spelar ingen roll vi är alla lika dumma/smarta

 • Magnus

  Tråkigt att du inte valde att publicera min kommentar… Fanns inget stötande med den alls, endast censur, tråkigt! Jag har alltid trott på det fria ordet och tycker att det är trist att SVT bara väljer att föra fram en åsikt. Blir lite dåligt med perspektiv då!
  Och ni får gärna mejla mig och berätta vad jag gjorde för fel förut.