Storstan vs småstan

Jag har varit i Stockholm kanske tusen gånger, men jag slutar aldrig att förundras över de stora skillnaderna mellan stora Stockholm och lilla Sundsvall. Människorna här känns så annorlunda, som att de lever ett helt annat liv än vad vi i Sundsvall gör.

1. I Stockholm verkar alla springa, vart springer ni? Tunnelbanan går typ varje sekund, ändå stressar alla som sjutton. Alla säger att jag går snabbt, men idag valde jag att tävla med några Stockholmare(hade tråkigt), och jag fick seriöst kriga för att hinna ikapp dem.

2. Ingen ler här. Jag är en sån som alltid hälsar på okända om man går på gatan eller ger ett litet leénde för att vara trevlig. Här verkar folk vara som robotar. Ingen ler och alla isolerar sig med sina ipods. ”hej jag är en robot, jag vill inte le”.

3. Det finns GROVA klass skillnader här, samt att det finns grova klyftor i samhället. Folk delar upp sig. Man märker direkt vilket ”gäng” man tillhör beroende på hur de klär sig eller vart de bor. Folk bryr sig mycket om det. Man måste nästan tillhöra något. Man märker tydligt vem som diggar stureplan, vem som softar på Södermalm och vem som bor i Rinkeby. Det är helt sjukt. I Sundsvall ser jag typ ingen skillnad. Alla känns lika sämst haha.

Gillar ni att det är såhär? Eller är det bara jag som är en bonde? Finns fler saker, men pallar inte skriva mer. Har jag helt fel, eller har jag fått rätt uppfattning?

Läs fler inlägg

 1. Vem ska jag rösta på?
 2. Livet i förorten
 3. Vad är syftet?

Kommentarer

 • varje gång jag är i stockholm blir jag så förbannad! alla där är som du säger robotar! Dom ler inte, dom går in i andra personer, dom ber inte om ursäkt om dom råka knuffa till någon men dom blir riktigt galna om man råkar gå in i dom. Gillar inte Stockholm eller människorna som bor där :P gillar lilla Norrköping. Här är alla glada och trevliga, oftast haha

 • ----

  vf kan man inte kommentera 2 grr

 • ----

  hehehe nu gick det tack och bock

 • yes

  första kommentaren:d gina jag tycker att du är bäst:d

 • Jesper sitell

  du hars så rätt. alla är så sura och trumpna att man nästan spyr. och att de inte säger förlåt eller ursäkta. och stureplan ska vi inte tala om.den senaste tränden där är att köpanågra extra flaskor chanpange och hälla ut dem. ingen respekt för hederligt arbete. men som en eckta förotsunge är jag nästan alltid glad. högdalken äger

 • Jesper sitell

  det ska stå högdalen på min kommentar

 • kiki

  Haha det stämmer helt klart! och om man hälsar på någon man inte känner tror folk att du är konstig.. typ xD

 • Vet inte, jag är van.. ;) Stör mig inte på det iallafall… Kommer från en mindre stad där alla är otrevliga iallafall så.. ;)

 • :)

  har du varit i söderhamn? om man jämför det med sundsvall, så är sundsvall en storstad! :p

 • Lcl

  Du har verkligen rätt! Har åxå tänkt på det när jag åkt till stockholm, dom verkar vara riktiga torrbollar;)

 • adee

  vad sööööt du är gina <3

 • Jag har bott i stockholm hela mitt liv och fullkomligt älskar stockholm visst vissa kanske uppatar stockholm som” gäng delat” eller jag vet inte men igentligen är de inte de de e ju som precis överallt. Men vissa personer trivs licksom bäst med andra av samma intressen/stil. Inge fel med de? I stockholm finns en så otrolig gemenskap man blir alltid glad när man kommer dit för oavsätt om man sprungit bort sig eller bara vill ha någon att snacka me så finns det ALLTID folk som stannar till och snackar och bryr sig:)

 • Maria

  Jo det är så att folk går skitsnabbt och inte vill ha ögonkontakt. Det finns nåt slags ideal att vara dryg där, även om jag tycker att det ligger i samtiden med MTV och The Hills-idealet så det finns fullt av dryga människor även ute på landet :p Du får fortsätta le mot folk och gå i din egen takt jag tror det bryter så mkt att folk kanske får sig en tankeställare ;)

 • Groda08

  Tung due, kul o läsa skillnader mellan klasser o samhällen :D

 • Ja, jeg holder med dig. Jeg bor i Oslo och märker faktiskt stor skillnad mellan Oslo och Stockholm. Folk är inte lika öppna i Stockholm känns det som. Men, men, jeg elsker Stockholm ändå :)

 • Ju större stad desto mera anonym känner sig människorna och mindre benägna att hälsa på andra människor. Man kommer in i det själv att lyssna på sin Iriver när man bor i en större stad men jag brukar vissa dagar hälsa och le mot andra människor som socialt experiment. Jag förutsätter att andra inte kommer svara och blir glatt överraskad när de säger hej tillbaka ;)

  Det är väl svårare att få bostad i stockholm så det är många som pratar om vart de bor, hur de fått tag på lägenheten om de bor på söder eller liknande. Sen är ju jobb ett kärt samtalsämne. Ju mer man jobbar och ju mer man tjänar desto större status. Hallå liksom, wtf! Vad är det med alla människor som hellre är på jobbet och sliter för någon annans resultat (tack lars winnerbäck för den) än jobbar åt sig själva och gör egna saker…

  Fortsätt och le, leenden och skratt smittar av sig på andra! :-)

 • Charlotte

  Stockholm central är ett riktigt rövhål, det är som en slags sluss, där ingen bor, ingen ler, ingen älskar eller är glad. Det enda alla gör på centralen är att vara på väg någon annanstans.

  Annars är Stockholm som en samling av mindre städer, ute på vischan (längst bort på pendeltågslinjen) så ler folk, känner igen en på Ica och posten och livet är förmodligen precis som i mindre städer.

  Så ifall man kan så ska man hålla sig borta från centralen, åk runt!

 • suzan

  Jag har varit i Stockholm några gånger men har INTE fått det här intrycket av människorna, tvärtemot, många var glada, sociala och tevliga…
  Men du har rätt att det finns oerhört stora samhällsklyftor och jag tror att det är det som leder till att människorna blir stressade, de känns att de tävlar hela tiden.

 • Ja ingen ler eller hälsar åh det är en av dem sakerna jag avskyr med att bo i stockholm suck!

 • Freddis

  Nej, Stockholm är ju as najs. Liksom söder tex. Kan det bli mer chill? Kungsholmen och vasastan är as fint! Stureplan/Norrmalm har jag inte så stor kollo på, men jag älskar Stockholms innerstad, och ogillar stockholms förorter starkt. Det är så fult här! Nej, stockholms innerstad är ju otroligt fint och där vill jag bo, och inte i förorten vällingby?

 • ´ZEINAB

  så är det i storstäder haha xD jag är som du hälsar nästan på allt folk som jag inte känner haha trevlig måste man vara men det är svårt att få ett hej tillbaka i sthlm haha
  btw duuuu e så j*vla söööt !

 • haha, Gina du har helt rätt! själv bor jag i västerås, de är väll en ganska stor stad men när jag kommer till stockholm är de som du säger, usch precis så där tänker jag haha!!

 • Haha, jag tycker du har så jävla rätt :D Jag bor i Flen, 11 mil söder om Sthlm. En liten stad på cirka 6000 invånare. När man kommer till Sthlm märker man hur alla stressar och rusar till tunnelbanan. De rusar till och med i rulltrappan (det är en av orsakerna till varför man alltid ska stå till höger i rulltrappan så att folk kan rusa förbi). Och alla har skitbråttom in på tågen för att få en sittplats, trots att de bara ska åka en station. Why? Och ja, typ ingen ler. Alla verkar sjukt upptagna med sig själva och är stela typer. Kanske inte konstigt när man bor i ett jävla betonghål fullt med stressiga människor. Klasskillnaderna ser man direkt. Man ser det på kläderna och var folk hänger. Dock träffade jag på en överklassgubbe i frack och stormhatt en gång. Han knuffade nästan omkull mig för att han tyckte att jag stod i vägen. Han kunde inte säga ursäkta för att jag skulle flytta mig och inte heller kunde han gå runt typ en meter. Nej, han var tvungen att knuffa mig jävla stroppgubbe. Hade det varit idag hade jag blivit jävligt förbannad. Man märker även liknande tendenser på ungdomar och barn. De tror de kan behandla andra hur som helst bara för att de råkar vara 08:or. Undrar om de märker att man inte kommer därifrån eller om de gör så med varandra också?

 • Michaela

  Jag håller med om klasskillnaderna! Det är helt sjukt! Men förhoppningsvis vinner rödgröna valet i både sverige och stockholm så vi kan börja bryta ner klassamhället :D

 • Sundsvallstjejen

  Måste bara börja med att säga att jag älskar din blogg!

  MEN jag håller INTE riktigt med dej.
  Jag bor själv i Sundsvall. Har bott i Sundsvall i hela mitt långa liv (24år)
  Och jag tycker då inte att Sundsvall är så litet och att folk är som du säger här… jag brukar inte möta många leenden desto fler med ipods i öronen,
  och klasskillnaderna här är vel minst lika stora som dom i sthlm, skillnaden är vel bara är det är ”fler” av alla i sthlm eftersom det är en större stad?!

  Man ser ju oftast på en ”Sundsvallsbo” vilken klass dom tillhör, eller vad man nu ska kalla det. Tycker ett tjejgäng från bredsand eller nacksta inte direkt brukar se ut som ett gäng från stenstan eller alnö exempelvis.
  Har inte analyserat så noga, men jag har många vänner här i stan från ”alla olika klasser” det är dock kanske ett vanligare fenomen i en mindre stad, att man kan umgås med folk från olika ”klasser” men jag skulle inte på något sätt vilja säga att sundsvall är nån jävla bondhåla, då hade jag flyttat för länge sen….

 • Man måste ju älskar GÖTEBORG! <3 Här är alla goa och glada! ;) ;)

 • Matilda

  Alltså jag har blott i Stockholm i hela mitt liv och jag är inte otrevlig.Visst det finns dom som är dryga i Stockholm men det finns ochså mera plats att vara sig själv och att hitta vänner som passar en och ens stil. I en småstad tror jag att det är lite för lätt att bli inskrängt titta bara på Vällinge. Men jag fattar var du menar med grupering och segrigering och det är ett stort problem.

 • raw

  HAHA! Det är faktiskt sant, det du säger. De flesta som bott här hela sitt liv märker inte av det. Helt ärligt talat så tycker jag att alla 3 punkter stämmer ganska bra. Kanske är även jag en bonde?

 • Natalie

  Känner ingen skillnad faktiskt, kanske för att jag är så van vid Stockholm. Har ju bott i Södertälje hela mitt liv så det är inte så svårt att ta sig till centrala Stockholm direkt. Det är kanske därför jag inte har märkt nåt.

 • my

  håller med dej !
  här jag bor hälsar vi med glatt o jag ler, ( jag bor utanför helsinborg, skååne ;D)
  men när man kommer till en storstad blir man chockad. haha. pallar inte dom!

 • bor i sthlms söderort.

  En gång när jag åkte T-bana så var det en gäng med män som sjöng HÖGT över tåget. Alla på tåget börja små fnissa lite. Sedan gick de av förutom en man. Han stod mot mitt håll. och jag typ låste fast min blick på honom och så kllade han på mig. då börja vi båda att gap skratta!! XD
  TÄNK SÅ KUUL MAN KAN HA PÅ TUBEN :D

 • Hahha, jag är nog i så fall mer bonde än du!
  Har varit i Stockholm en gång och du har rätt; det är verkligen STORT!

 • Haha sant :)
  Det är sjukt att alla springer till bussar/tunnelbanor när dem går var och varannan minut! Här i Sundsvall om man missar en buss som går varje halvtimme så är det lugnt, för då går ju ändå nästa snart :)

 • Lotten

  Ja det är tyvärr så i stockholm och det är helt sjukt vilka klassskilnader som finns beroende på var du bor i stockholm bor du i en förort som rinkeby eller tensta bara 20 minuter bort från centralen med tunnelbanan så lever folk där ett helt annat liv en t.ex på kungsholmen eller östermalm. Undersökningar visar att bor man i rinkeby eller tensta så lever du ett kortare liv än om du bor på kungsholmen. Du har inte heller samma möjligheter till arbete eller utbildning. Detta visar på de hemska klyftor som finns i samhället och som bara har blivit större sedan den borgliga regeringen tilltog och de kommer bli ännu större om inte någonting görs nu! Var någonstans du bor i Stockholm ska inte få avgöra hur länge du ska leva! Det är en fruktansvärd orättvisa som måste bort nu!
  Rösta rött i september för att bryta denna hemska utveckling! rösta rött för att få en statsminister och en regering som tar dessa frågor på allvar och kämpar för ett klasslöst samhälle och för att minska klyftorna!

 • Ja, stockholm är en väldigt otrevlig stad enligt mig! Åk till göteborg, där är alla verkligen übergoa!

 • Du har sååå rätt! Det är verkligen så här i stockholm, men jag gillar det ändå. Att man direkt kan se vart folk bor eller vad dom håller på med.. Det känns som att folket här tror att de vet precisa llting, att dom är mycket bättre än alla andra haha, det är sjukt men så är det. Jag känner igen mig själv, när jag åker tex. till Eskilstuna. Då känns det som att dom lever på största bondestället hahaha. Det är sjukt..

 • Nora

  Nu gör du precis som du hela tiden säger att man inte ska!
  Hur länge havdu varit i Sthlm? Du verkar nämligen inte fattat ett skit, aa det finns folk som inte hälsar på ökända aa det finns folk som alltid hälsar ( med ett leende) det finns fullt av fjortisar, barnfamiljer, ungdomar, fashion core, rika och fattiga. Stockholm är en stad för alla!
  vem du än är kmr du hitta nån du klickar med ett fil du aldrig vill gå ifrån lr nåt annat som just DU uppskattar!

 • [...] This post was mentioned on Twitter by Hanna Larsson, Gustav Holmström. Gustav Holmström said: Den största skillnaden: rulltrapporna går i 190 http://bit.ly/beKEIF [...]

 • du e så fin!!
  du skulle passa som modell jue!:)

 • Molly

  Asså, jag e född o uppvuxen på östermalm… (o lidingö) i sthlm…
  O visst finns d òtrevliga´´ o typ.. tjuriga typer här… Men komigen.. De finns det överallt… Kanske något fler här med tanke på att sthlm e stort…

  Sen e d som du skriver… Folk är stressade … överallt.. hela tiden… Folk e typ stressade när dom sover… och när man e stressad o springer mellan jobb o allt vad d e.. så tror inte jag att man pallar vara skitglad !
  För hur många e på sitt bästa humör när man e stressad…
  Jag e säker på att om nån skulle heja, skulle den personen heja tillbaka… Så länge man inte e nära att dö av stress… typ…

  O bara för att man inte ler hela tiden, betyder inte det att man är otrevlig..
  Och jaa, allt detta tjat om under, medel o överklasser…
  Sånt kan man faktiskt inte välja.. Däremot kan man välja hur man är mot andra… Jag bryr mig lika mycket om vilken klass någon kommer ifrån, som jag bryr mig om… typ vad barack obama åt till middag igår.. Otrevliga är oftast osäkra.. Så e det… tyvärr… pengarna är inte allt ! jag lovar !

  Menmen.. jag e iaf ständigt glad o trevlig :D går o ler längst gatorna..
  Så jaa.. Nästa gång ni e i sthlm o ser nån gå o le.. Heja då vettja.. Så lovar jag att heja glatt tillbaka ! ;D

 • Hej på dig, måste bara säga att du är så lik din söta och fina farfar! tycker det är kul att se man kan vara lik sina far/mor föräldrar! han verkar oxå vara en genom snäll och rar man ju ! =)

 • Emma

  Du är BONDE Gina! :D Och dessutom ÄR det livsviktigt att hinna med t-banan för att nästa går 2 minuter senare. Man vill ju inte stå rastlös i 2 minuter va?

 • Sandra

  Håller med dig, Ana Gina!
  Tycker inte alls om Stockholm. Folk är så instängda och bittra. Bryr sig inte alls om folk omkring sig. Verkligen viktigpettrar.

  Har bott både i Dalarna och Göteborg. Göteborg är ju ändå en ganska stor stad, men det är helt annan stämning där än i Stockholm.

  Tycker Stockholm är en ganska kall och ogästvänlig stad. Synd att det är vår huvudstad. :/

 • sofia

  Haha den bästa & mest välkomnade staden är HELT klart Göteborg baby!
  Folk ler hela tiden och har kul.

  Jag håller med dig om stockholm ..fråga hela sverige så är jag helt säker på att 70-80 % håller med det du säger. Stockholm .. är väldigt fint & vackert det har jag inga problem med- men att få kontakt med människorna det kan jag glömma! Usch vad dryga dom kan vara ibland. Visst är inte alla dryga skitmänniskor ( finns säkert änglar där) men på något sett så yttrar folk sig negativt- det första intrycket är typ ”surt sa räven” eller så springer dom stressade runt som en mus blir jagad av en katt.
  Ingen fönerdring för alla stockholmare finns säkert riktigt härliga människor.. men ni borde tänka lite mer på erat första intryck av andra folk.
  Ps jag har vart i stockholm miljontals gånger så kom inte med kommentarer att ”vi” inte har sett stockholm annars skulle inte hela sverige tycka så om er.

  lots of love / Sofia

 • ELLER HUR! Jag var i Stockholm förra helgen och det var fan inte många trevliga människor jag stötte på. Ingen log, ingen var särskilt trevlig & det var liksom som att ALLA hatade sitt liv, som att alla var olyckliga.
  Varje affär jag var i, restaurang jag var på, t-banan, alltså alla såg helt ”döda mig” ut usch. Så jävla tråkigt.
  Självklart fanns det trevliga människor men dom var minoritet.

  OCH!!! Jag vetinte om du har märkt det här, men var du inne & shoppade nånstans? Varenda jävla affär, jag skojar inte, har dragit på volymen till max så man får skrika till varandra i omklädningsrummet, alltså det är fan liksom, vart är jag? Är jag på HM eller en nattklubb? Haha seriöst tänk efter! Varenda affär jag var inne på hade volymen till max på musiken jagdog. Sjukt jobbigt.

 • Du är otroligt vacker och har ett leende som skiner :) As bra blogg, spännande att läsa, go girl :)