Ska papperslösa ha rätt till vår vård?

Enligt Migrationsverket och polisen finns det 10000–15000 personer som lever i Sverige utan tillstånd – men antalet papperslösa uppskattas vara många fler. Papperslösa vuxna och barn har idag inte tillgång till hälso- och sjukvård trots att Sverige har förbundit sig att respektera de mänskliga rättigheterna, där rätt till hälso- och sjukvård ingår.

Grejen som är otroligt problematisk är att många asylsökande som egentligen fått avslag  inte vågar be om vård eftersom de är rädda att sjukvårdspersonalen ska ringa polisen för att de inte har rätten att vara i Sverige.  Visserligen kan man säga ”de har inte rätten att vara här, varför ska mina skattepengar gå till dem?”, men samtidigt måste man komma ihåg att det finns barn med i bilden som kan mördas och torteras om de åker tillbaka. BARN.  Hur som helst, vad tycker ni? Ska de ha rätt till gratis vård utan att polisen ska komma hack i häl? Debattera!

Läs fler inlägg

 1. Vad ska jag göra?
 2. Vem ska jag rösta på?
 3. Min blogg var hackad!

Kommentarer

 • asso det är sjukt. har alltid undrat över det där. även när man reser hit på semester måste man typ betala 50 000 som sjuk försäkring -.-’ asso vi betalar inte precis LITE skatt. och tänk alla stora företagare! dom betalar ca 100 000 i månaden som skatt! vad gör sverige med dom pengarna? jo vi köper nya lekgrejer till parker. bygger onödiga fontäner, byta vägar varje år… vi kan göra VIKTIGARE grejer. vi är alla människor. en hel stor familj! om inte vi tar hand om dom nu… tänk om dom plötsligt skulle sluta bombadera. alla dessa barn får ett bra liv och blir rika ministrar och sånt. och vi plötsligt blir ur fattiga! tror ni verkligen att dessa människor som vi en gång i tiden förvisade vill hjälpa oss? dom skulle nog be oss smaka på våran egen medicin! så sverige borde tänka på att dessa fattiga stackars barn, är en del av framtiden.

 • M

  De har rätt till gratis vård. Men det vore oetiskt att inte ta de på plats när man väl har chansen. Hur hårt den än låter, är man illegalt i landet så är man..

  Migrationsverket har redan gjort bedömningen att barnen INTE kommer torteras i hemlandet annars hade de ju fått stanna i Sverige.
  Och de flesta i Sverige har ingen legitim flyktingstatus, de flesta kommer hit för att de lever i misär och hopplöshet, resten är krigsflyktingar och väldigt få är verkligen dödshotade i hemlandet.

  Gina, vad tror du egentligen om arabländerna och andra invandrar-länder? Tror du verkligen *barn* blir torterade och dödade i tex palestina, Libanon, balkan eller andra vanliga invandrar länder.

  tänk för fan.

  Hur kan du tro något sådant?????????????????????????

 • ....

  jaaa det är klart att dom ska ha grattis vård om vi ska få det så har dom juu rätt att få det med

 • Sv; Åh vad roligt att du läste inlägget jag skrev om dig och svarade ! : )
  Och det jag säger är verkligen ärligt , du är unik och du är ett stjärnskott !!
  Jag önskar jag var lika bra som du.
  Keep up the good work Gina! <3

 • skilleras

  Vad Sverige ar förbundit sig till spelar väl ingen roll i sammanhanget? Frågan är väl inte att de nekas vård, utan att de inte vågar uppsöka vård av rädsla för att bli utvisade? Jag tror knappast att någon läkare i Sverige skulle vägra behandla någon som var svårt sjuk, för att den personen inte är svensk medborgare och nekats uppehållstillstånd/asyl.

  Att sjukhus ska ge alla som är i behov vård är självklart. Lika självklart är det att om beslut om utvisning har fattats, så ska det utvisningen också ske. Däremot kan man ha åsikter om hur Migrationsverket bedömer hotbilden i hemlandet, och övriga kriterier asylsökande måste uppfylla.

  Egentligen är det skilda frågor. De papperslösa väljer att inte söka vård, det är inte mycket ”vi” kan göra åt det. Vad vi däremot kan göra något åt är hur Migrationsverket gör sina bedömningar, och i bästa möjliga mån se till att ingen riskerar att utvisas till länder där de kan drabbas av repressalier för sina politiska åsikter, sin religion, sexualitet eller vad det nu kan vara.

 • Ja! Man måste vara mänsklig. De är människor som du och jag.
  Tycker också det är sjukt att dödssjuka barn, familjer som bott här i flera år och homosexuella från Iran utvisas bl.a. Utvisa kriminella istället och låt barnen och de som behöver stanna!

 • JA, det är klart! Men jag hatar dem som kommer från andra länder och försöker ”äga ut” svenskarna, usch!

 • Dagens samhälle är alldeles för mycket pappersarbete är allt jag har att säga. It sucks

 • Michelle

  De har ju blivit nekade asyl av en anledning = lika med att någon som arbetar med detta professionellt på Migrationsverket har gjort bedömningen att de inte har tillräckliga skäl för att få stanna i Sverige. Vi kan inte ta emot alla, och någonstans måste man dra gränsen. Vi tar ändå emot MASSOR av flyktingar och invandrare, om man jämför med andra länder. Don’t push your luck, eller vad brukar man säga?

  Det är självklart att alla som vistas i Sverige och är i behov av vård, SKA få vård. Absolut. Men sedan är det inte mer än rätt att de skickas tillbaka, omgående, till sina hemländer, om de inte har fullgoda själv att få asyl här. Tycker att det verkar fuskas alldeles för mycket generellt sett med just asylsökande – hela familjer kommer hit med alla släktingar i släptåg, ”ensamkommande flyktingbarn” som gråter ut i tidningarna och som visar sig vara 20+ och ljugit om sin ålder och så vidare. Jag tycker att vi självklart ska ta emot flyktingar som har fullgoda skäl att komma hit, men inte om vi blir utnyttjade för det!

  Gina, skulle vara intressant att höra vad du har för åsikt om president Sarkozys förslag om att man i Frankrike vill kunna återkalla medborgarskap för kriminella invandrare? Här finns en artikel: http://www.dn.se/nyheter/varlden/sarkozy-utmanar-med-harda-tag-1.1146258

  Skulle vara intressant om du kanske kunde kommentera det?

 • Emma

  Vi betalar redan till sjukvård, skola, etc. etc. Varför kan vi inte lika gärna betala lite mer för att papperslösa ska ha samma rätt till skydd och sjukvård? Så kan de sedan anpassa sig till samhället: Börja betala skatt de med! :D Och så kan vi plocka bort lite skatter som vinstskatt och så, medan vi ändå håller på…

  Men det är faktiskt fri vård i Sverige. Sverige är inte värsta monsterlandet som kastar småbarn till en säker död.

  Men du skrev tidigare att kommuner ska tvingas att ta emot flyktingar. Jag tycker detta ska gälla hela EU, att alla länder ska vara lika mottagande gentemot flyktingar. Att samma regler gäller överallt liksom.

 • Jag tycker det är självklart att dem ska ha gratis vård. Vissa saker är mycket viktigare än skattebetalarnas pengar!

 • Gina, vad tror du egentligen om arabländerna och andra invandrar-länder? Tror du verkligen *barn* blir torterade och dödade i tex palestina, Libanon, balkan eller andra vanliga invandrar länder.

  Svar: Men snälla du, ser du inte nyheterna? I Libanon kriget blev hur många stackars barn brutalt mördade, många barn blev föräldralösa, menar du att det inte är tortyr?
  Samma sak i Palestina just nu, Israelerna torterar ALLA, tror du att dom bara torterar vuxna eller?

  Till inlägget, jag tycker att alla i Sverige ska ha rätt till vård, och till dom som skrev att ”migrationsverket har bedömt att barnen inte blir torterade i deras hemland”, migrationsverket är ett skämt. Hur många som helst, som skulle behöva uppehållstillstånd, blir hemskickade.

 • Tycker det är självklart att de ska ha rätt till vård. Oavsett om den är helt gratis för dem eller inte. Att neka vård är ju bara sjukt och otroligt egoistiskt. De som nekar vård ska inte jobba som läkare eller sjukvårdspersonal överhuvudtaget!

  Och svar till Sara ovan: Jo du, det existerar faktiskt att barn blir både torterade och mördade/avrättade. De skiter i FN-konventionen som flera länder har skrivit under.

 • Jag tycker att ALLA borde få gratis vård! Lixsom tänk om sverige skulle bli utsatt för ngt då skulle vi ju vela fly och då vill ju vi också ha gratis sjukvård. Jag tycker att det är bra att du tar upp det här för det du skriver är en sak man måste tänka på. Lixsom alla måste få leva ett vanligt liv och intye vara rädd för att polisen ska få reda på att dom är här. Man kan inte alltid vara så egoistiska! Man måste öppna ögonen , och inte bara sitta och ”sova”! Det är många som säger att sverige är ett bra land. Och ja det är det väll (ska inte klaga på sverige precis) men måste dok tänka på andra också. Och följa lagarna och inte göra som man vill hela tiden. Dela med er av det ni har. Det är bara vad jag tycker. Alla tycker inte att det jag skriver är sant eller så men det kan samtidigt få andra att tänka och visst. JAG själv kan inte fixa det här själv. Asså att dom här personerna som blir utsatta inte ska bli det men flera kan fixa det här så om ni håller med så tänk inte bara typ såhär: Ja men jag kan inte fixa det här så jag skiter i det.

  För då kan man värkligen inte fixa ngt. Man ska aldrig ge upp. Våga tro!

 • mel

  Hej!!

  Ingen människa är illegal. I Sverige är vi vana att kunna resa ombehindrat samtidigt som tusentals människor från andra länder hindras varje dag pga att man är född inom fel gräns. Jag tycker att det är orättvis och fel att bara för att man är född inom fel gräns så blir man dömd till ett liv i fattigdom.

  Miljöpartiet anser att det är en självklarthet att papperlösa flyktingar ska ha rätt till vård. Sedan så arbeta vi för en ny flyktingamnesti. Flyktingamnesti handlar om humanism och mänskliga rättigheter. Vi anser att det är akut insats för att rädda människor som lever under svåra situatuiner i vårt land. Flyktingamnesti är ett utryck för den gröna önskan att rakryggade stå upp och kräva alla människors rätt. Att vara en röst för de röstlösa.

  I våra ögon kommer människovärdet aldrig kunna mätas i pengar!

  // MP

 • Hej!!

  I Sverige är vi vana att kunna resa ombehindrat samtidigt som tusentals människor från andra länder hindras varje dag pga att man är född inom fel gräns. Jag tycker att det är orättvis och fel att bara för att man är född inom fel gräns så blir man dömd till ett liv i fattigdom.

  Miljöpartiet anser att det är en självklarthet att papperlösa flyktingar ska ha rätt till vård. Sedan så arbeta vi för en ny flyktingamnesti. Flyktingamnesti handlar om humanism och mänskliga rättigheter. Vi anser att det är akut insats för att rädda människor som lever under svåra situatuiner i vårt land. Flyktingamnesti är ett utryck för den gröna önskan att rakryggade stå upp och kräva alla människors rätt. Att vara en röst för de röstlösa.

  I våra ögon kommer människovärdet aldrig kunna mätas i pengar!

  // MP

 • Svar till M.

  Du verkar inte veta hur Sveriges migration politil funkar.

  I våras så utvisade Sveriges regering människor från Kosovo, detta TROTS att Europarådets människorättskommissionär, Thomas Hammarberg krävde att Sveriges utvisningar till Kosovo stoppas eftersom Kosovo har 50 procents arbetslöshet och 20 000 internflyktingar, samt att flyktingläger i norra Mitrovica ligger i ett blyförgiftat område.

  LISTAN ÄR LÅNG!!!

 • Sara

  Det är synd att det är så många som är papperlösa. Och det med sjukvård är ju en evig fråga. Men det finns något som heter deltastiftelsen. Där har de asylsökande som fått avslag, rätt till gratis vård. Där frågar man inte efter pesonnummer och så. Det är helt lagligt och är till för gömda flyktingar. Sedan har de som endast är asylsökande, de har ju rätt till flyktinghälsan. Jag kan förstå att det kan bli lite problematiskt och att sjukvården är ju inte den samma, men det är ändå en tröst att dessa finns iaf! Jag har på mitt nästan endast varit i kontakt med asylsökande och gömda flyktingar och det har absolut inte lätt för dem. Det med flyktinghälsan och deltastiftelsen låter väldigt krångligt för dem och vissa vet inte ens att dessa existerar.

 • Caroline

  men förhelvete såklart, alltså är det inte hela grejjen med demokrati?! vi betalar skatt MEN absoulut vill ingen att det ska hjälpa folk, utan det ska till saker som ska gynna oss själva. BULL S H I T!

 • Mimmi ellahib

  kifek enti ktir shatra o ja gör oxå såna klipp:D haha du kan adda min facebook ( mimmi ellahib ) är oxå lebanes :) peace o är ditt stösta fans tror ja

 • Jag tycker att alla ska ha lika rätt till lika vård. Varför argumentera ”dem betalar inte skatt” – vad gör inte alla SVENSKA socialfallen? Men i alla fulla fall, jag tänker nu främst på land som bolivia tex (min man kommer där i från) och hans systerdotter behöver en njurtransplantation, det kommer kosta dem 10 000 dollar (ca 80 000 svenska kronor). För mig känns det ju helt overkligt att jag inte skulle kunna gå till läkaren om jag behöver det för att jag inte har pengarna. Tänk då ännu värre att känna rädsla.

  Jag har nyss gått igenom ett missfall/misstänkt utomkvedshavandeskap och att gå igenom den smärtan utan tabletter – jag lovar jag hade tagit mitt liv. Och om jag inte hade sökt hjälp, då hade DET kunnat ta mitt liv.

  Om vi alla ska vara lika inför lagen så ska vi alla ha lika rätt till lika vård. Papperslös eller inte.

 • anoonym

  jag bara haaaaatttttataaaaaarrrr sveriges migration! De tror att de kan sitta ock välja ock vraka mellan de som ska stanna eller inte. min pojkvän blev nekad svenska papper ock blir väll tillbackaskickad när som helst till ett land i krig och massa beskymmer. de lämnar landet för en orsak människorna??? de finns fan folk som vantar på att döda honom där men det bryyyyrrr sig inte sveriges migration om JA KAN INTE BESKRIVA MITT HAT EMOT DEM HATARRR!!!!

 • Tompa

  Med Liberal politik, dvs fri invandring och privat sjukvård i detta fallet, skulle problemet inte ens uppstå.

  ”papperslösa” eller vad nu en del väljer att kalla vissa människor, är ett socialistiskt problem. Ett system som bygger på att staten vet bäst och staten ska ta hand om och styra medborgarna, och landets ”icke”-medborgare.

  Med öppna gränser och marknadsekonomi försvinner problemet.
  Ingen polis som jagar oskyldiga människor, inga byråkrater som ska dividera om andras vara eller icke vara. Ingen asylsökning som tar år av pappersexersis att behandla…

  Socialism, främlingsfientlighet och rasism går hand i hand. Glöm inte det.

  //Tompa

 • MaryCaroline: Jag svarade på en kommentar, det var inte jag som skrev det där högsta :P

 • M skrev såhär högre upp i kommentarerna:

  ”Gina, vad tror du egentligen om arabländerna och andra invandrar-länder? Tror du verkligen *barn* blir torterade och dödade i tex palestina, Libanon, balkan eller andra vanliga invandrar länder.”

  Och så skickade jag ett svar ^^

 • JA! Jag tycker absolut att de ska ha rätt till vård!!!!
  Är engagerad politiskt, och Folkpartiet och LUF som jag jobbar för och är medlem i står ju för fri vård. Så jag säger självklart JA!

 • Loverboy

  Skulle du själv vilja att folk du aldrig träffat förut, som inte bidragit till din familjs hushållskassa, bara ska kunna vandra in i ert kök och ta för sig hur som helst? Sverige har redan för länge sen gjort mer än tillräckligt på det här området, nu får de andra länderna i Europa ta över, bara det att de ofta har en betydligt nyktrare syn på det hela, så görs inget radikalt snart finns det inget Sverige kvar i traditionell mening om 100 år. Var det det Mona & Co ville?

 • Miss V

  Hej!

  Intressanta kommentarer.
  Jag personligen tycker att alla flyktingar ska ha rätt till vård. Läkare och vården ska jobba med en sak och det är att hjälpa och bota människor och i det jobbat ingår det inte att kicka ut folk. Jag förstår att de som alla andra ska följa lag och beslut som regeringen har fattat men om flyktingar har blivit utvisade och regeringen inte lyckast med det så är det deras jobb att lösa problemet.

  Vad det gäller om dem profesionella människor som tar besluten om vilka som ska bli utvisade, finns det massor av fall där de faktiskt har haft fel. Så jag litar inte på deras omdömmen allt för mycket.

  Om jag hade varit läkare hade jag inte brytt mig om vad människor var ifrån eller om de hade rätt eller inte till hjälp. Mitt yrke skulle vara att rädda alla jag kunde.

 • Självklart ska papperslösa flyktingar, och särskilt papperslösa barn ha rätten till fri vård i Sverige. Att det finns människor inom våra gränser som saknar rättigheter som vi alla tar för givet är inhumant och omänskligt. Att beskylla dem för att vara illegala (och därmed kriminella) är inte skäl nog till att neka dem vård; i så fall kan vi lika gärna förbjuda de kriminella i våra anstalter att nekas vård.

  Jag tror på ett humant Sverige. Papperslösa flyktingar ska ha rätt till vård!

  PS: Jag älskar din blogg Ana Gina! :D

 • Martin Andersson

  Oj så hemskt! Men är inte alla semesterresor tillbaka till hemländerna ett större problem då? Det måste ju vara betydligt fler barn som dödas och torteras på semestern varje år när deras föräldrar tvingar dem tillbaka till det land de flydde ifrån?

 • Therese

  Jag tycker att det ska vara sjukhusens och vårdcentralernas skyldighet att lämna ut de som söker vård och är illegalt invandrade i landet, men ändå ge dom den vård som krävs vid tillfället.
  Har redan migrationsmyndigheten eller vilka det nu är som bestämmer vilka som får stanna i Sverige eller inte bestämt att just dessa människor inte behöver en fristad och därmed inte har rättighet att stanna kvar i Sverige. Då får vi ju faktiskt anta att den bedömningen är helt riktig.
  Dessa människor bryter faktiskt mot lagen!

  Sen så är ju faktiskt sjukvården helt gratis, utan det kostar väl ca 200-300 kr för att besöka en vårdcentral och då undrar jag om dessa papperslösa ska behöva betala den kostnaden eller ska det vara helt gratis för dom?

  Och eftersom att de antagligen inte har så mycket pengar om de är illegala invandrare som gömmer sig, så chansar jag på att det ska vara helt gratis. Och i så fall tycker jag att det är helt fel att de ska få gratis vård, eftersom att de för det första bryter mot lagen genom att uppehålla sig i landet och sedan tycker jag inte att de ska få billigare vård än oss också.

 • Emma

  Självklart, människa som människa. Sen tycker jag att Sverige som land måste vara mer aktiv på att hjälpa de som kommer till landet och bli ännu bättre på att få invandrarna in i samhället. Tycker att moderaterna har gjort ett fantastiskt jobb inom deras migrations politik. Men finns mycket kvar att göra !

 • diana

  ouffff för mig är det G I V E T att de ska få sjukvård. bidrag är en sak, men att kunna få sjukvård är, som du sa, en mänsklig rättighet. skattepengar hit o dit, världen är mycket större än sverige. hade jag kunnat skatta åt världen så skulle jag säkert det, real talk! ”de är inte medborgare, varför ska jag betala för dem?” pallar ej med snålisar alltså. jag får min sjukvård, jag har mina rättigheter, det är klart som fan att jag kan dela med mig av det också.