Livet i förorten

När jag var yngre var en av mina högsta drömmar att flytta till en förort. Folk flyr från förorterna, jag ville dit. Jag har bott på samma gata i snart 19 år, och ändå känner jag i princip ingen på min gata. Är inte det lite sjukt?  Visst slänger man ut ett kallt ”hej” då och då, men aldrig att man har någon vän. Jag bor i ett riktigt svenskt område, med bara en massa småbarnsfamiljer eller pensionärer. Det kanske finns några ungdomar,  men inga jag känner. Nu säger jag inte att svenskar är ”kalla” och inte pratar, men låt oss vara ärliga, många av oss svenskar gillar att hålla oss till oss själva. För oss räcker det med kalla ”hej” och att sedan kolla ner på marken och gå vidare. Eller är det bara på min gata det är så?

Jag lyssnar nu på Highwon- Från hjärtat, och på något sätt blir jag lite ledsen inombords. Det känns som om jag saknat det där, att kolla ut på gården och se något annat än löv och en kråka.  I förorterna finns det mer liv,alla känner alla och valsar runt helt skönt. På min gård händer INGET. Det känns som att jag bor på en kyrkogård. Sen känns det som att man upplever mer i förorterna, man får mer perspektiv på saker och ting. Jag har känt mig ganska naiv när jag lever i min lilla trygga bubbla där inget händer. Jag stöter inte på så många problem, blir chockad när jag får höra vissa saker som tydligen är helt normala. Jag vet inte, jag kanske bara snackar skitsnack, kanske bara är min gård som är död, men det skulle vara coolt att bo i förorten någon gång haha.

Läs fler inlägg

 1. Vita är smartare än svarta.
 2. Sverigedemokraterna har koll!
 3. Er önskan, min lag.

Kommentarer

 • menna

  du, exakt så där är det för mig.. walla!
  jag håller med i allt du skrev.. shit asså..
  man vill ha lite liv där man bor, men som du säger… känns som om jag bor på en jävla kyrkogård!

 • ´ZEINAB

  haha du jag bor själv i ett väääääldigt svenskt område och man har inte den där relationen som i andra länder i världen där så går man in till sin granne närsomhelst och så . Men det är ju deras sätt att leva och de trivs antar jag men det är mest att alla träffas och snackar när det är loppis i ”byn” elr att barnen spelar en fotbollsmatch. Det var bara min åsikt jag tvingar ingen att hålla med mej om den :) )
  kramaaar från din läsare :D

 • Asalamo aleikom.
  Eftersom det snart är val har jag tagit reda på vad olika partier tycker om frågor som rör särskilt oss muslimer. Resultaten finns på min blogg, så gå gärna in där och läs.

 • Hanny

  Stackare där jag bor händer det något varje dag, på Ramadan får man mat från grannarna ett härligt område

 • Det är michael jackson´s födelsedag idag ^^
  // Fridosky

 • På min svenska gata så är vi rätt sociala. Två tjejer från Mellanöstern bor här, men de håller sig för sig själva så här är det tvärtom Gina!

  Hälsningar,

  Tobias på Bachbloggen

 • och här där jag bor känner alla varandra :P

 • Aloah

  de där ”haha” på slutet förstörde allting. såg oseriöst ut :)

 • Sabriin

  Asso Gina jag lovar det e skit kul att bo i förort , jag har bott här sen jag va lite och jag älskar de och vill aldrig flytta här ifrån det händer saker dygnet runt och alla känner varandra även om man inte har samma nationalitet ;D

 • Jag bor i förorten. Norsborg. Har bott där sen vi flyttade till Sverige. Det är underbart att bo bland folk från precis överallt. Iranier, kurder, syrianer och allt möjligt. Här känner man folk överallt och det bästa med att bo i förorten är att man känner sig hemma.

 • Det jag gillar med min förort allra mest är att man blir bjuden på mat av grannarna under Ramadan.

 • Det första stycket stämmer in på mig också ;) Men inte det där med 19 år för jag är bara 13 :)
  Men jag undrar verkligen när du ska göra en ny viedo :/
  Besök, kommentera och rekommendera min blogg :D
  Keep working on Gina, you are the best <3

 • flytta till Göteborg angered riktigt förort på Ramadan kommer du få knackningar på din dörr dagligen då dina arab grannar bjuder på mat eller kakor , hur du hör grannarna skrika och folk ute på gården sitter och dricker kaffe röker vattenpipa och så ser du solrosfrö skal på marken medans du ser 5 blatte barn står vid fönstret och kastar vattenballonger samtidigt ser du soppåsar vid kanten av alla hör på gården. Och om det kommer glassbilen så ser du hur en flock med blattebarn springa till bilen skriker pekar ut glass samtidigt hur en blatte morsa skriker att hon inte har pengar.

 • annonym

  wallah de är översoft att leva i förorten men de kan bli jobbigt ibland , men de e skönt på ramadan alla grannar skickar godaste maten ,w2ara 3onab o kosa o allt haha

 • Ana

  i staden där jag bor (som är en liten industristad, inte alls stor eller känd på något sett) så har vi en del invandrare.
  jag är själv svensk, och speciellt i mitt område så bor det många familjer från mellanöstern! jag älskar att gå ut och se dem små arabpojkarna på nio år springa runt och leka typ 12 stycken.
  svenska barnen här håller sig för sig själva, eller typ 2-3 stycken och leker tyst på gungan eller så haha.
  ganska olika det kan vara från område till område :)

 • Haha, bodde själv på samma ställe i typ 17 år. Man kände nästan ingen på gatan. De flesta i området var pensionärer eller småbarn. Ingen i min egen ålder. Trist. Tror det ser ut så för många faktiskt, oavsett om man bor i en stor eller liten stad.

 • asso efter ett tag kan man trötta som f*n
  Ps. bor där dem har spelat in låten :P Ds.

 • Lilav

  Jag känner exakt samma sak. Jag bor i Strängnäs och på min gata är det precis som du beskriver det.och jag hatar det.jag har alltid velat bo i förorten.

 • Jag håller med SaraSarionita!
  Vi har bott i angered och där va det verkligen liv! Alla va vänner med alla och ja, på Ramadan så knackar tvär många folk på din dörr för att ge någon kaka eller något. Men nu har vi flyttat till ett svenskt område. Här händer absolut ingenting. Men här behöver man liksom inte vara rädd för tjuvar typ. Haha, menar inget illa för er som tror det! Men liksom, här är det skönare! Fast jag saknar ju Angered tvär mycket verkligen. Hehe.

 • Yasmine

  vaaa vill ni bo i ett förort ställe ,nej nej neeeeeeee asså jag bor i ett förorts ställe och jag gillar inte det alls jag loovar ni vill inte allls bo i förorten , asså det kmr i tidningen att folk blir kidnappade jag vet inte vad i förorten varje dag typ och alla äärr ” blattar ´´ elr fjortisar , det är jobbigt :( även om man känner många i förorten så är alla/allt töööntigt blatte

 • Marre

  Exakt så kände jag när jag flyttade från rosengård till det området jag bor i nu! Jag brukade alltid fly till det lilla förortsliknande området nära min där min kopis bodde haha!

 • anonym

  ASSÅ JAG ÄLSKAR DIG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • nicole

  Hej Ana Gina
  Jag är uppväxt i hagsätra som ligger i sthlm,en ganska svensk förort där alla hatade varandra,sen flyttade vi till rågsved som ligger en station därifrån och där finns det mer utlänningar,blev kompis med 5 pers på en gång och alltid när vi gick ut så gick vi hem samma väg,vi höll ihop vi var ett gäng :) det var faktist kul men nu så har jag flyttat till boring fucking skåne för att plugga här så nu sitter man fast här i 2år till *ångrar mig lite* saknar rågsved och alla mina vänner där snyft

 • ost

  här skriker vi hej till varandra !

 • jag bor i förorternas förort…. och det SUGER! exakt INGET händer! vi har bara våran lilla LINDEX här… så fail. och så har vi EN känd matbutik. ica kvantum. alla ungdomar är hellre hemma och sitter framför datorn än att gå ut. bodde i västerås förut, och det var himlen. det här… suger stort

 • Jag känner EXAKT samma sak!! I feel ya sistah :( men skillnaden är att jag faktiskt bodde i en förort förut men flyttade, så det är ännu värre.. jag känner mig inte hemma här och det gör ont i hjärtat :(

 • AISH

  Jagv ar i alby några ggr under min barndom. Jag älskade det! Jag har grannar här, hälsar knappt på någon. Pappa är så rolig han köper godsaker från hemlandet och går upp till grannen och ger dem det haha. När vi var små hade vi svenska grannar där sonen brukade komma hem till oss typ varje helg för att äta frukost, för mamma gjorde så gott bröd!haha.

  Vad hände med JIMMIES ÅKESSONS GRYMMA UTTALANDE ATT DET SKEDDE FLER BRÄNDER OCH VÅLDSUPPLOPP I FÖRORTERNA? SNÄLLA KOM DIT SÅ KANSKE DU FÅR HOT OM ATT DU MÅSTE TA EMOT BAKLAVAN SOM DU FÅR SOM EFTERÄTT EFTER IFTAR

 • Svenskar är ‘kalla’ som is :)

 • aya

  din text fick mig och sakna rosengård, det är sant svenskar är så.. i förorter är alla mer som en familj

 • omg, det är så där jag bor också…BARA PENSIONERER.
  eller småbarnsfamiljer som du sa.

  vÅRAN GRANNE SOM BOR TILL VÄNSTER OM OSS HAR VARIT MIN LÄRARE I TVÅ ÅR, DESSUTOM ÄR HON JU MIN GRANNE, OCH DET ÄNDA MAN FÅR HÖRA ÄR ETT LITET TYST ”HEJ”, OM ENS DET…

 • Du borde skaffa hund! När man har hund lär man känna massor med folk, och börjar prata med människor i alla åldrar! De flesta hundmänniskor hälsar och ler alltid mot varandra oavsett om man känner dem eller inte, och jätte många stannar och börjar prata enbart för att hunden är söt. Att ha hund är verkligen en isbrytare och öppnar människors annars så täta gränser :)

 • Bea

  Min gata och mitt kvarter byggdes mellan 1985 och 1987 och ”alla” de som flyttade in var likadana Svenssonfamiljer med barn. De kopte ihop sig om saker, samkorde och firar an idag kvartersfest vartenda ar. Enda skillnaden ar att de som da var unga forldrar med grannbarnen i tradgarden nu ar en blandning av 50aringar med tomma sovrum darhemma och alldeles nya barnfamiljer. Sa kan det var i ljuva Skelleftea. :)

 • Farangis

  jag bodde i förorten när jag var liten, jag lekte varje dag och dfet har blivit ätt kärt barndomsminne

  nu bor jag i ett svenskt område precis som du beskriver det… saknar förorten som fan!

 • fardis

  Omg gina, jag som trodde jag var ensam med att känna så, men jag känner igen mig fett mkt i din text!hade oxå velat bo i en förort, fo real :/

 • Karro

  Jag bor i Vårberg (127), Alltid händer det något nytt, men allt är inte bara bra. Mycket hemska saker händer när man ”går ner i Djupet” på Förorten.

 • ida

  Hej det skulle vara jättekul om du mejlade tillbaka ett svar!

  Jag bor i Sundsvall hos pappa, men största delen i söråker med min mamma, söråker ligger efter timrå sörberge du vet?
  Min fråga är; Har du någonsin varit i söråker? Isf, haha hur tycker du ministället verkar vara ? :D

 • bella

  men bodde inte du i nacksta? vad jag vet, eftersom även jag bor i sundsvall, (dock inte i nacksta haha) så bor det inte direkt bara pensionärer och barnfamiljer, fan 98 % är ju invandrare, känns inte riktigt äkta det du skriver…
  skulle vara kul om du kunde svara, så man fick lite klarhet i detta vad jag hoppas är ett missförstånd, annars är du inte den ärliga tjejen som är stolt över sitt ursprung som jag trodde!

 • Linda

  Känner exakt samma sak som dig! man känner verkligen igen sig i det mesta du skriver=)

 • Mariam

  418 4 life bro skit soft här wallah alla e som en familj , araber kurder somalier turkar alla bäst på sommaren spc och ramadan varje granne kmr och knackar på o hämtar kakor o allt även om det finns många kriminella här är det bääst =)

 • hhä

  Seriöst, det är skööönt i förorten. känner mig hemma här :D SKÄRHOLMEEEEN

 • 127 Skärholmen

  haha Gina: DU HAR SÅ RÄTT! förorten e det bästa stället att bo på, grejer händer hela tiden. turken som insisterat att ta din tvätt-tid och bara prata turkiska, syrianer som spelar hög musik sent på natten mitt i veckan, parabolerna i varje balkong, vitlöksdoften hahaha. en samhörighet med dom man känner och som har bott där i flera år. bara kasta ut en tia från fönstret och be nån köpa mjölk till dig liksom. Love it, skärholmen i mitt hjärta <3

 • Dafvfvid

  Vad innebär ett svenskt område? Radhus, innerstad, villa eller vad?
  Jag är uppväxt i skogås på 90-talet när det fortfarande fanns några Svensson och finnar kvar på ”fel” sida av järnvägen. 10 år i skogås och sen 10 år i innerstan. Kan säga att jag hade 0 kontakt med alla överbelånade lattemorsor i vår bostadsrättsförening. Ett polskt trevligt äldre par bjöd visserligen på en del kontakt men annars var det dött. Skogås var annorlunda. Man var och sprang hos grannarna mest hela tiden.

  Samtidigt hatar jag våra förorter. Utopiska arkitekturdråp till betongklumpar som breder ut sig som gift i ett en gång vackert landskap. Vad fanns där innan? En by med mjölkbonde, åkrar, kyrka, slaktare, bagare, skomakare, skräddare etc med andra ord en levande bygd.

  Men svenska områden är döda det stämmer. Folk är kalla. Lite av den gamla sociala, hjälpsamma svenskheten möter man annars på landsbygden. Och på sommaren tycker jag att svenskar tenderar att blomma ut en del. Så jag vet inte. Skrev av mig lite här nu i alla fall och kanske gav någon ett nytt perspektiv.

  Vill också säga att du är grym och riktigt spot on i dina videos.

 • Sen kommentar, men what ever xD

  Ville bara säga att jag oxå bor just nu i sånt tråkig område med bara små barn och gamla människor och lite ungdomar. Jag känner ingen här!
  Jag flyttade från förorten (Tensta) i Juni. Och jag längtar fortfarande tillbaks, där det var mycket folk ute och att man kände så pass många. Dit åker jag på helgerna, men har fetaste längtan o saknaden. Jag hatar stället vi bor nu i. ”/