Diskriminering på hög nivå!

Sveriges radio gjorde en undersökning där en kvinna med sjal och en kvinna utan sjal sökte 200 jobb. Kvinnorna hade samma meriter, men ändå var kvinnan utan sjal intressant för fyra gånger fler arbetsgivare än kvinnan med sjal.

Jag förstår verkligen inte vart samhället är på väg om man har 4 gånger större chans att få jobb om man skippar sjalen? Det är en sjal! En tygbit som täcker lite hår, vad är grejen? Vi snackar inte burka där du inte kan identifiera personen, utan en vanlig kvinna med vanliga kläder som bara valt att täcka lite hår.  Kommer sjalen att förhindra henne att prata lika bra? Är hon inte lika kompetent för att hon täcker lite hår? Kan hon inte svenska för den lilla tygbiten? Folk förstorar upp saker som inte bör förstoras. Folk gör saker mer komplicerade än vad de egentligen är. Vad tycker ni om det här? Diskriminering grundat på religion är fel, finns inga ursäkter,det är bara fel.

Läs fler inlägg

 1. Vilken diskriminering!
 2. Vem ska jag rösta på?
 3. Rösta på mig till Bloggawards!!!

Kommentarer

 • hejhej!

  yeeeeeeeeeeeeeeeeeees ja är dwen första som kommenterar!!!!!!!!!!!!!!

 • Det är så jävla fel och jävligt sjukt att det är så!
  Inga ursäkter finns..

 • -.-

  Du har helt rätt , det är verkligen inget bra. , man ska inte
  kolla på vad det är hon täcker och det hon INTE täcker. Fattar mig
  inte på svenska samhället då det handlar om sånt . !

 • Jag märker stor skillnad på jobbsökandet sedan jag valt att ta på mig sjalen. Kanske dumt att ha bild i sitt ansökningsbrev när man är muslim med sjal? Märker i alla fall en markant skillnad i intervjuer :/

 • Jag tycker också det är fel att disskriminera folk med sjal. Det beror på att vi svenskar har fel bild av muslimer och symboliserar sjalen med extremism, men det krävs bättring från alla religösa håll. Vad skulle hända om jag skulle ha på mig mitt kors på en arbetsintervju i ett muslimsdominerade land?

 • Inarbetade fördomar… Man är rädd för det okända.. :(

 • nadja

  förlåt men jag tycker inte du har rätt.
  jag är inte svensk.
  men jag är inte muslim.
  jag har heller inget emot muslimer.
  men jag tycker du överdriver lite.
  jag tycker inte heller det är diskriminering.
  vad tycker du?
  passar det om någon med sjal jobbar i mcdonald’s
  eller i ica eller lindex? nån butik bara…
  liksom det passar inte in.
  dock , jag fattar fortfarande vf man ska täcka sitt hår.
  det är fint underbart hår , vadå skämms man över det?
  kan du liksom förklara jag fattar det inte.
  det samma sak som en liten tygbit som du säger,
  då kan det bara vara lite hår på huvet.
  det är ju ännu värre för dom som har burka det tycker jag är över gränsen.
  det var det jag ville säga hoppas du inte kallar mig för rasist nu.

 • Martin Andersson

  Sjal uttrycker dels religiös fanatism (för mig som svensk i vart fall, jag förknippar slöja med islamism) och att man är anhängare av ett (i svenskt perspektiv) medeltida kyskhetsideal.
  Jag kan tänka mig en uppsjö av arbetsplatser där dylika associationer skulle inverka menligt på arbetsuppgifterna. Till exempel, om du arbetar som expedit i en klädesaffär? Vem vill se en dömande frigid nucka stirra på en när man väljer ut sexiga kläder? Eller på många myndigheter, vem vill misstänka att tjänstemannen har anknytningar till religiösa fanatiker när man har myndighetskontakter? Finns så många situationer och verksamheter där det vi, rätt eller orätt, läser in i slöjan är extremt olämpligt.

 • blattetjej

  Anagina har rätt! Det finns för fan någonting som heter RELEGIONSFRIHET i Sverige!!! Hur tänker folk asså???

 • Bila

  Jag bär inte slöja men jag förstår de kvinnor som gör det och har full respekt för de. Jag förstår inte varför man alltid ska se ner på kvinnor som bär sjal och diskutera hur förtryckta de är. Samhället sätter ett så stort press på dagens kvinna. De ska alltid ha fixat hår, fina kläder, fixade naglar, smal kropp mm. Jag tycker att man kan diskutera om inte kvinnorna på omslagen till mode tidningar, för att inte tala om herr tidningar, är förtryckta. Små tjejer som redan från en tidig ålder försöker följa skönhetsidealen för att passa in är enligt min mening förtryckta av samhället. Dessa krav kan vara anledningen till att så många unga kvinnor i Sverige är deprimerade och kan lida av anorexia och andra komplex.
  Många kvinnor som bär slöja gör det för att man ska se de som intelligenta personer och se de utifrån hur de tänker och vad de säger, istället för att människor ska döma de utefter deras utseende och behandla de utifrån hur ”vackra” de är. Slöjan är till för att skydda kvinnan från samhällsideal och från att bli en sexsymbol. Dessa kvinnor ser sin skönhet som något värdefullt och personligt, som de inte vill utsätta för all stress och dömande som samhället kan utsätta en kvinna för. Varför är det så svårt att acceptera en stark tjej som vill att man tar henne för det hon tycker, tänker och säger istället för hur hon ser ut?

 • Bila

  * Med slöja menar jag då sjal och inte heltäckande burka.

 • lizz

  Alltså.Detta är Sverige Vi accepterar alla sorts folk.Men när man söker jobb kan man la ändå ta av sig slöjan?.Jag accepterar alla folks tro.Visst bär slöja men då får man också ta konsekvenser.Tycker att folk som kommer hit och bo sätter sig här får faktiskt anpassa sig efter OSS inte tvärtom.Jag är inte rasist verkligen inte.Har själv en muslimsk vän som jag älskar högt!.Men jo,anpassa sig lite skadar inte.Tycker svenskarna skall få säga sitt och tycka sitt.Men istället att det folket som kommer hit anpasser sig till oss såblir det att VI anpassar oss efter er.Nej sjukt sjukt fel!.Om jag flyttade till italien..då skulle jag knappast säga ”du!nu får ni faktiskt anpassa er efter mig!” det funkar bara inte!.Jag gillar dig gina och jag FÖRSTÅR dig..vi är lika på mycket när det gäller tycken..men detta är vad jag tycker.hoppas ingen tar illa upp<3.

 • [...] Diskriminering på hög nivå Sveriges radio gjorde en undersökning där en kvinna med sjal och en kvinna utan sjal sökte 200 jobb. Kvinnorna hade samma meriter, men ändå var kvinnan utan sjal intressant för fyra gånger fler arbetsgivare än kvinnan med sjal. [...]

 • Aynoor

  till nadja: För det första, så ”skämms” man inte. Man täcker sitt hår för att man ska skydda sig själv.
  ”Vadå skämms man över det?” är nog det mest dummaste jag har hört. Och varför ska de inte passa in? Varför inte? De har lika mycket rätt som alla andra har.
  Om du inte har något emot muslimer så borde du inte ens ha skrivit sådär. Rasistiskt..

 • till lizz: Vi har inte sagt att ni ska anpassa er till oss? Eller ens ha sjal eller tänka på vår religion? Hahahah

 • Linn

  Återigen är det folk som kommenterar och glömmer att det faktiskt finns SVENSKA tjejer som bär slöja (om dem nu menar att invandrare inte är svenskar). Jag är hur svensk man kan bli, blekfis till max och blå ögon och allt vad det dära. Och jag bär slöja.
  Någon ovan skrev:
  ”Tycker att folk som kommer hit och bo sätter sig här får faktiskt anpassa sig efter OSS inte tvärtom ”

  Snälla, rara människa du glömmer alla dem hundra, kanske till och med tusen, svenska muslimer som bor i detta landet. Dem som har konverterat till islam. Då kan man inte längre köra på argumentet att ”dem som kommer hit ska anpassa sig”. Det funkar liksom inte.

  Och till personen ovan som inte tyckte att det passade sig att någon med slöja jobbade i en klädesbutik så undrar jag varför inte? Jobbar du i en klädesbutik så ska du oftast bra kläderna som säljs i butiken, och detta kan en tjej med slöja mycket väl göra så var är problemet?

  Jag skäms över att folk är så otroligt trångsynta och sätter så mycket värde på utseendet!

 • Jag blir förbannad rent ut sagt. Det ÄR diskriminering. Vissa verkar inte ens förstå varför man väljer att bära slöja. Det handlar om en själv och ingen annan (med undantag från länder där det är LAG på att ha slöja oavsett om man vill det eller inte).

  Det finns svenska tjejer som bär sjal på huvudet. I vissa fall handlar det om svenska tjejer som konverterat till Islam och i vissa fall handlar det om en ren modegrej. Kvinnor i Sverige och USA exempelvis bar sjal på huvudet redan på 50-talet. Ska det bli en dålig grej bara för att vissa inskränkta människor enbart förknippar sjalen med Islam och ”dåliga” egenskaper och har fördomar? Om jag sätter på mig en sjal, ska mina chanser att få jobb minskas? Nej, det tycker jag verkligen inte. Och det spelar ingen roll vad anledningen är till att jag bär sjal. Och hur kan en arbetsgivare veta vad anledningen är? Det vet han/hon inte och han/hon har inte rätt att dömma en person eller hennes kompetenser utifrån en sjal på huvudet.

  Och vadå inte passar in? Som någon skrev där uppe… Anledningen till att det ”inte passar in” är just för att inskränkta människor som du har bestämt att det ska vara så. Och vadå passar inte i en klädbutik? Det finns massor av klädbutiker i Sthlm där det jobbar tjejer/kvinnor med sjal på huvudet. Jag ser absolut inget fel med det. De får inte färre kunder och de säljer inte sämre. Vad är problemet? Bara för att man har sjal på huvudet är man inte dummare än andra och man passar in lika bra som de utan sjal! Man har för fan samma kompetens och man är fortfarande densamma under sjalen!

 • Sophie

  tyckte det var intressant det ngn annan ovan skrev..

  alltså, vad skulle hända om jag som kristen åkte till iran för att jobba, och på min intervju har jag kors på mig och en t-shirt med jesus.

  undrar om kvinnan som var från iran eller jag skulle få jobbet?
  hmmmmm

 • Sophie: Iran? Det kan jag svara på, hehe. Min kille kommer därifrån och jag ska snart åka dit. Du får antagligen inte ens ha på dig sådana kläder med kors och Jesus eftersom man inte får vara kristen där. Det enda tillåtna enligt lag är Islam. Troligtvis skulle den andra kvinnan få jobbet eftersom du inte ens skulle få göra intervjun :P Dock är skillnaden på att det är en lagstiftning hos dem. Det har vi inte här. Dessutom har vi religionsfrihet och åsiktsfrihet här. Det har man inte där.

 • nadja

  FAN VAD EFTERBLIVEN DU ÄR ! SORRY MEN
  EN KVINNA MED SJAL BETYDER INTE ATT HON SKÄMS ÖVER HENNES HÅR
  ! ANTINGEN ÄR HON MUSLIM ELLER SÅ VILL HON BARA BÄRA SJAL FÖR HON TYCKER DET ÄR FINT HERREGUD !

 • Sjal är sjal, har man på sig det så får man ta riskerna att inte bli accepterad av alla. Precis som ‘Inga mössor inomhus’ som man säkert fått höra 10000 ggr i skolan. Då kan man ju lika gärna börja ha på sig mössor & kepsar och whatever när man jobbar.

  Är inte svensk & inte muslim för den delen.

 • Anonym

  Hallå!? Ni ber oss att respektera eran religon, men kan ni då börja respektera oss? Ni skriver som om att ALLA svenskar tkr så och att ALLA svenskar är rasister, hur kan ni säga så? En av mina bästa väner är muslim och jag bryr mig inte om att hon har sjal? Liksom vem är det som är rassist nu! T.ex. det finns en jättesnäll tjej i min skola som jag brukar vara med, men hon är ändå likadan. Hon skrev på hennes blogg att vi svenskar är så dumma att vi går på all skit m.m. och jag tkr bara att ni borde börja tänka på oss. Det e faan inte OK och varenda gång jag läser något sånt här så blir jag sårad, riktigt djupt sårad. För ni bara antar att alla vi svenskar är så. Så innan ni säger något så ska ni bara hur ni själva är!!!
  Jag gillar din blogg, bara inte när du skriver sånt här.

 • Anonym

  Bara satt ni vet så tkr jag också att det är fel, men tänkt efter. Om en svensk blond flicka skulle komma till Iran/Irak och söka ett jobb. Vem tror ni skulle får det? En muslim med sjal eller den blonda svenska flickan? Här är det iaf OK att ha sjal.

 • Tina

  @nadja:
  i Danmark har de McDonalds sjalar till sina kvinnliga muslimska anställda. Dessutom är det mer hygieniskt att ha håret täckt när man jobbar med mat.
  Lindex hade kunnat få sålt sjalar om en muslimsk kvinna använder deras sjalar när hon står i kassan, så de hade snarare vunnit på det än något annat.

  Jag förstår om det hade varit ett jobb med ”dresscode”, då finns det inga ursäkter. Minns en muslimsk kvinna som stämmt ett flygbolag för att de inte godkände att hon skulle ha sjal när hon jobbar. Där tyckte jag det gick till överdrift.
  Annars så håller jag med om att det diskrimineras allt för mycket.

 • Håller med MEN hur vet dom att det va för att dom hade slöja och inte för att dom exempelvis inte kunde svenska eller bröt kraftigt?

 • aså d sjukt, Wallah. Men det kommer alltid vara så.

 • JAAAAG ÄLSKAR DINA VIDEOBLOGGAR OCH DET GÖR MINA KOMPISAR MED EFTERSOM JAG HAR TIPSAT DOM! :)

  //Johanna på http://www.onetwotree.blogg.se
  Du och Foki är mina favvobloggar:)
  Gör mer typ barndomsminne bloggar för det var längesen :)
  PLZ… :D
  Jag ääälskar ”Bråka aldrig med en invandrar mamma”!!!:D

 • kurdeen

  kan inte sverige ba lägga ner någon gång?! de e inget fel med slöja jag tänker bära sjal när jag blir äldre!:)

 • Nu blir jag riktigt besviken. Jag vet att vissa svenskar blir upprörda över det här eftersom det är bl.a diskriminerande och även respektlöst. Inte kan väl ens religion påverka jobben och allt annat? Jag tycker, och jag sa att jag tycker, att vi ska skärpa oss med det här. Man ska respektera andras religioner och så. Jag minns en gång att en pojke skulle hem till en kompis, men kompisens mamma tillät inte det, eftersom han var islam. Jag blev så arg när jag fick reda på det. Det är bara småbarn som beter sig så här! Sverigfolket, vi vill inte att ni ska känna er nedpressade/kränkta av det här, men ni får ta och skärpa er nu! Det spelar väl ingen roll att man har slöja, det kan väl vemsomhelst ha! Och respektera andras religioner, för om du respekterar andra, respekterar dom er. Om ni inte respekterar dom, så händer det kaotiska saker, så som bråk, eldtändning, upplopp och mycket mer. Det förstör samhället. Så om det händer detta, tänk bara på det här som jag sa. Och jag vet, jag är nästan 11 år. Tack för mitt ord.

 • izabella

  Kan inte klandra arbetsgivarna , det är inte alls konstigt. Hur mycket PROBLEM har inte religion skapat? Du snackar om klyftor mellan människor. Hur mycket har religionen skapat? Det är inte så konstigt alls om man tänker efter, en arbetsgivare som inte än muslim väljer att anställa en helt vanlig kvinna istället för en med sjal. Kanske för att slippa konflikter av olika slag. Om du försöker förstå, är det inte svårt.

  Se det från det andra hållet? En kristen kvinna söker jobb där du kommer ifrån hur hade det gått tror du. Fett trött på att du klankar ner på Sverige. Hur jämnställt är det där dina päron kommer ifrån?

 • Kim

  Nu får man tänka efter när man skriver… Du menar att olika arbetsgivare såg en två bilden, en bild med en kvinna med sjal med ett utländst namn , och en kvinna utan sjalv med svenskt namn! Hur vet vi att dem baserade sitt val grundat på namnet eller bilden? Det kan vi inte veta.

  Men det jag tror är att alla har fördomar. Vissa vill inte anställa folk ed slöja. Varför? Jo, för jag är inte uppväxt med den kulturen. Jaha, tycker du att slöja är fel? Ja.Dem svaren fick jag när jag frågade en svensk man och jag tror inte han är ensam om att tycka så. Fy för såna fördomar, och hur kan man stoppa dem?

 • Jag vet inte vart jag står i frågan, men det är onekligen fel att diskriminera.

 • ”Anonym
  1 september 2010 @ 16:40
  Bara satt ni vet så tkr jag också att det är fel, men tänkt efter. Om en svensk blond flicka skulle komma till Iran/Irak och söka ett jobb. Vem tror ni skulle får det? En muslim med sjal eller den blonda svenska flickan? Här är det iaf OK att ha sjal.”

  Nu är vi här igen! Märks att folk är obildade om omvärlden. Du som skrev detta, det är du som ska tänka efter. Du kan inte jämföra Sverige med ett land som Iran, och inte heller ta det som ett exempel. Det spelar ingen roll att det är en ”svensk blond flicka”, för ingen vet att hon är blond eller om hon har hår överhuvudtaget, eftersom ALLA tjejer/kvinnor MÅSTE bära sjal där enligt lag. Det spelar ingen roll där varifrån man kommer. Här i Sverige kan vi VÄLJA fritt för det finns varken lag för det ena eller det andra.

  Trist att folk ska vara så himla inskränkta och trist att folk inte ser människor för VILKA de är, de ser bara HUR de ser ut utan att se insidan.

 • zozo

  Det är sjukt diskriminerande! Men i grund och botten handlar det mkt om att folk är fördomsfulla och saknar kunskap om slöjan och islam överhuvudtaget. Tror säkert att de kommer bli förändringar till bättre på de håller allt eftersom att folk blir mer “upplysta”. Man märker redan här på den här bloggen, hur de finns folk som uttalar sig när de inte har någon alls kunskap om ämnet. Visst har alla rätt att säga sin åsikt, men t.ex. personen som jämför Iran med Sverige, eller Iran med Irak. Hur kan man jämföra Sverige som står för jämlikhet, yttrandefrihet, religionsfrihet med Iran, där de har ett helt annat system?
  Sen säga Iran/Irak som om de vore samma land. I Irak finns det inga klädkoder som säger att man måste bära slöja, de är religionsfrihet då de bor människor med många religioner förutom Islam och kristendom.
  En sak till, ni som skriver “ har inget emot muslimer, men…” sen så skriver ni på ett sätt som visar att ni är visst emot de, även om ni inte direkt skriver de. Folk kan läsa mellan raderna, så sluta smyg lika gärna att ni är mer tydliga…

 • Lou

  På SFI i Strömsund har man infört en typ av Sharia. En kvinna från Guatemala har anmält skolan till DO för grov könsdiskriminering.

  Bakgrunden är: Muslimska män, främst från Uzbekistan har i flera år krävt att kvinnor ska bära heltäckande slöjor och att de inte ska tillåtas att tala för sig själva. De lyckades få fram att skärmar skulle sättas upp framför kvinnorna. Emellertid togs dessa senare bort, och kvinnorna placerades längst bak. Kvinnan från Guatemala anmälde alltså denna grova könsdiskriminering till DO som inte tagit frågan på allvar.
  Jag tycker att vi måste tillåtas att ha en åsikt om olika seder och bruk vi inte kan acceptera i ett demokratiskt samhälle. Niqab eller slöja kan väcka många tankar kring hur män behandlar kvinnor i olika kulturer.
  Vi måste kunna kritisera kulturella/religiösa seder från andra kulturer, på samma sätt som vi ställer oss kritiska till kristna avarter som inte hör hemma i en demokrati. Om vi inte tillåts tala öppet om dessa saker, växer främlingsfientliga grupper som SD sig starka, och kommer att komma in i riksdagen. Många, däribland jag själv anser att gammelmedia välkomnar främlingsfientlighet i samhället. Vi måste få upp ögonen nu. Låt inte SD komma över spärren. Öppna ögonen och tänk kritiskt!

 • Martin Andersson

  Linn
  1 september 2010 @ 09:15  Jag skäms över att folk är så otroligt trångsynta och sätter så mycket värde på utseendet!”

  Om du inte tycker att utseende är viktigt så är du nog inte så lämplig för ett jobb i en klädbutik?

 • Propaganda kallas detta mina vänner

  Typisk Sveriges radio, propaganda inför valet. Sossarna påverkar Sveriges radio, de är LIVRÄDDA för att Sverige demokraterna skall komma med i riksdagen nu. Förmodligen en av anledningarna till att du får ha din blogg hos dem inför valet.

  Att göra ett sådant uttalande efter att ha provat detta med två personer är otroligt missvisande. Det är ungefär som att säga: här är Karl han kommer från England och äter morötter och här är Linda, hon kommer från Sverige och hatar morötter. Så summan av detta är att kvinnor inte gillar morötter.

  Om två Svenska flickor gjorde detta skulle det kunna bli samma utgång. Det handlar om vilken som för sig bäst på intervjun. CV har sällan så stor betydelse.

  Men man kan ju slänga ur sig vilken missvisande skräp som helst i radio. Vi lever ju med yttrandefrihet, åtminstone ”åt ena hållet”.

 • Therese

  Att man ska få klä sig och se ut hur som helst tycker jag är självklart i Sverige, men att man ska tvinga människor att bemöta alla dessa på samma sätt fungerar inte. Kommer en kille med tuppkam och en massa tatueringar och söker ett jobb, och sen en kille som ser städad ut och söker ett jobb. Vilken tror du får jobbet? Ja inte fan den med tuppkam i alla fall, om det inte gäller ett jobb i en tatueringsstudio t.ex.

  Jag kan nästan helt säkert säga att jag tror att det skulle vara ännu större skillnad mellan hur många som är mer intresserad av den städade killen än han med tuppkammen, än vad det var mellan hon med sjal och hon utan. Testa nått sånt också, innan ni börjar kalla oss svenskar för rasister.
  Jag börjar bli väldigt less på alla dessa test för att visa hur hemska vi svenskar är. Skulle gärna se ett omvändt test nån gång.

 • Check me out Sweden!

  Jag är född här men bär sjal. (Självklart av eget val för det står i Koranen att man ej kan tvinga någon i religiösa frågor). Läser sista terminen på lärarutbildningen och när jag e klar ska jag OCH min fina sjal gå ut och arbeta i de svenska skolorna. Sådant skitsnack om slöjan berör inte mig, jag har samma rättigheter som alla andra enligt den svenska grundlagen. Så, stoppa mig nu..

 • Linn

  Jag kan faktiskt förstå varför man inte vill anställa människor med sjal eftersom att det är ganska olämpligt på de flesta arbetsplatser. men har verkligen inget emot att folk har sjal det är självklart deras personliga sak.. men precis som jag såg att någon annan kommenterat så undrar jag varför man bär sjal eftersom att det inte står med i Koranen? skulle inte du kunna förklara det i något inlägg.?

  btw din blogg är jättebra och superviktig.. :)

 • Martin Andersson

  Linn
  3 september 2010 @ 18:08
  ”(Självklart av eget val för det står i Koranen att man ej kan tvinga någon i religiösa frågor). ”

  Det står i en mecca-sura. Men den suran är inaktuell eftersom den revideras av en medina sura.

 • Jag skulle inte anställa nån med sjal iallafall.

 • Yoshi

  Så sant Ana Gina. Till alla er som inte förstår varför man bär slöja: Kvinnor bär slöja för att skydda sig från attraktion. Gud säger att kvinnor ska sänka blicken och skydda sig från andra. Hon får bara visa sitt hår till sin familj och man. Inte så konstigt att kvinnor som går lättklädda oftast blir våldtagna än vad kvinnor med burka/sjal blir. Sjalen skyddar dig från massa saker.
  Stolt muslim.
  Ana Gina, du är den roligaste personen jag vet! :)

 • djamila

  ta det här som dagens fråga !!!
  -vrf bär inte du på en sjal ?;)